Hé vuurwerkfan,

 

Het moment dat de klok op 1 januari, klokslag twaalf uur slaat, krijgt de adrenaline vaak de overhand. Logisch, want dan wil je nog maar één ding en dat is natuurlijk vuurwerk afsteken.

 

Desondanks vinden wij dat veilig omgaan met vuurwerk op Oudjaarsavond en Nieuwjaarsnacht op nummer één hoort te staan. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende veiligheidsmaatregelen hebt getroffen.  

 

Als iedereen de onderstaande maatregelen zou volgen tijdens het afsteken van vuurwerk, zouden er nagenoeg geen slachtoffers meer vallen. Dat zorgt er weer voor dat de vuurwerkdiscussie niet elk jaar opnieuw oplaait en dus dat deze mooie traditie behouden blijft.

 

Wil je de printversie? Download hier de flyer met veiligheidsinstructies

 

 

 

 

 

  

Lees altijd goed van tevoren de beschrijving op het vuurwerk. Doe dit overdag op je gemak en niet pas 's avonds als je met je aansteeklont in de aanslag staat. Ontdoe je vuurwerk eventueel ook alvast van het plastic dat aan de bovenzijde zit.

Plaats het vuurwerk niet tussen gebouwen en/of auto's. Steek bij voorkeur het vuurwerk af op een open veld of een ruime kruising. Zo komt je vuurwerk ook veel beter tot zijn recht!

Of je nu omstander bent of het vuurwerk zelf afsteekt, er kan altijd iets misgaan. Zorg er daarom voor dat je ogen goed beschermd zijn door het dragen van een veiligheidsbril.

Plaats het vuurwerk vóór het aansteken op de grond. Doe dit bij voorkeur ook met vuurwerk dat je normaliter na het aansteken weggooit, zoals knalvuurwerk.

Zorg dat je vuurwerk niet om kan vallen!!! Plaats het op een stabiele ondergrond en steek het aan met een aansteeklont. Gebruik bij voorkeur ook een vuurwerkklem of zet je vuurwerk vast tussen twee grote stenen.Gebruik voor het afsteken van vuurpijlen een vuurwerkklem of fles. Vul de fles met zand, of beter nog, begraaf de fles overdag alvast gedeeltelijk. 

Kijk voordat je het vuurwerk aansteekt of eventuele omstanders op voldoende afstand staan. Als je het vuurwerk hebt aangestoken, neem dan ook zelf voldoende afstand. 

Ruim op 1 januari al je afgestoken vuurwerk en de ‘weigeraars’ op. Hiermee voorkom je dat kinderen het vuurwerk oprapen en het nogmaals proberen aan te steken, met alle mogelijke gevolgen van dien…

Ga tijdens het aansteken nooit boven het vuurwerk hangen. Steek de lont vanaf de zijkant aan. Mocht het onverhoopt te vroeg afgaan, dan voorkom je in ieder geval dat het vuurwerk op je afkomt.

Gooi NOOIT je vuurwerk naar mensen of dieren! Hetzelfde geldt voor het richten van je vuurpijlen, cakes en andere vuurwerkartikelen.

Drink vóór het afsteken van vuurwerk geen alcohol. Dit tast je inschattingsvermogen aan en maakt je wellicht overmoedig.

Draag tijdens het afsteken van vuurwerk geen licht ontvlambare kleding. Ook het dragen van kleding met een capuchon wordt afgeraden.

    

 

© 2017 - 2020 ProPyro | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel