Knetterballen Test


Knetterballen vallen onder het zogenoemde kindervuurwerk en mogen daarmee het gehele jaar door worden verkocht en afgestoken. Winkeliers mogen de knetterballen verkopen aan personen ouder dan 12 jaar.  Je kunt ze echt in alle soorten en maten verkrijgen. Zo heb je versies met een papieren omhulsel, met twee plastic kapjes (binnenkort verboden) die samen de bal vormen of een ‘knetterbal’ zonder huls die ook wel Pili cracker genoemd wordt.

 

De knetterbal, ongekend populair

De knetterbal is een van de meest populaire stukjes kindervuurwerk die je kunt vinden. Ofja vinden… het is een wonder als je eromheen kunt. Ze zijn tegenwoordig op elke hoek van de straat te vinden. Zo kun je ze kopen bij de Aldi, Lidl, Blokker, Action en noem ze maar op. Iedereen heeft de knetterbal tegenwoordig in het assortiment.

En zeg nu zelf, waarom zouden ze het niet verkopen. In tegenstelling tot Categorie F2 vuurwerk, het consumenten vuurwerk dat alleen met oud en nieuw afgestoken mag worden. Kunnen knetterballen rechtstreeks vanuit de winkel verkocht worden. Winkels hoeven hier dus geen speciaal bunker voor te hebben, maar kunnen ze gewoon in de schappen naast de koekjes leggen.

 

Knetterbal of verhulde pili cracker

Overigens is het bij veel knetterballen van tegenwoordig onzin dat er nog een huls omheen zit. Vraag me niet waarom, maar er zijn importeurs die een pili cracker produceren om deze vervolgens in een plastic of kartonnen huls te laten stoppen. Ja oke, dan mag het de naam knetterbal dragen, maar wat is het nut? Klinkt mij meer als een onnodige verspilling van plastic. Maar goed, dat is weer een andere discussie natuurlijk. Funke en Vulcan zijn twee van van de, voor zover ons bekende, importeurs die de plastic huls van de knetterballen nog daadwerkelijk gebruikt waarvoor ze ook een nut dienen. Namelijk de crackling bolletjes op hun plek houden in het papieren zakje, waar ze in zitten.

Onderstaande afbeelding laat zien hoe de knetterballen er van binnen uitzien, met een pili cracker als vulling of een zakje (zoals het hoort).

Knetterbal met zakje en pili cracker

 

Knetterbal VS Pili cracker

Tussen de Pili cracker en de knetterbal zit een behoorlijk prijsverschil. De knetterbal is over het algemeen toch wel een heel stuk duurder dan de pili cracker en dat is logisch ook. Zoals in bovenstaande tekst al aangeven zit er eigenlijk geen verschil tussen de knetterbal en de Pili cracker. Door het plastic omhulsel lijkt de knetterbal heel wat meer, maar dat is het niet. Daarom spreken we in dit artikel over de knetterbal en pili cracker als één product.  

Knetterbal versus Pili Cracker

 

Kwaliteitstest van de knetterbal

Zoveel soorten als er zijn, zoveel verschil kan er ook in de kwaliteit zitten van de knetterballen. De een gaat zachter dan de scheet van een fruitvlieg, terwijl de ander het beter doet dan menig rotje. Om jou te kunnen vertellen welke knetterbal of pili cracker wat ons betreft de beste is hebben we een test rondje voor je gedaan. We hebben hierbij van verschillende importeurs wat knetterballen verzameld en deze na elkaar afgestoken om zo te beoordelen welke het beste is. Uiteraard hebben wij gezien het feit dat we een eigen winkel hebben, ook ons assortiment knetterballen/ pili crackers in de vergelijking meegenomen. Check onderstaande video voor onze bevindingen of ga direct naar de knetterballen top 10!

Check hier! Top 10 knetterballen 2021 

In de video hebben we helaas niet alle knetterballen meegenomen, omdat we domweg te laat waren met onszelf te bedenken dat we het moesten opnemen om het jullie te laten zien 😊, oeps! Soms neemt het kinderlijk enthousiasme in ons de overhand en ja dan krijg je dit. Maar niet getreurd. Om het goed te maken hebben we in de knetterballen top 10 toch alle knetterballen en pili crackers beschreven.  Mocht je hier overigens nog een leuke toevoeging aan hebben, laat het ons dan zeker weten. We breiden ons assortiment graag uit en tips zijn daarom altijd welkom!

 

Knetterballen zijn niet enkel kindervuurwerk

Wist je overigens dat niet alle knetterballen tot het categorie F1 vuurwerk behoren? Nee zeker niet! Er zijn knetterballen die dusdanig groot zijn dat zelfs de meeste stieren er nog jaloers op zouden zijn. Neem bijvoorbeeld de knetterballen van Argento Feuerwerk (Funke Fajerwerki). Deze ballen bevatten maar liefst 5 gram kruit per bal en geloof me, dit zijn echt gave dingen. Benieuwd? Check dan  onderstaande video.

 

 

Knetterballen Funke

Wat ik leuk vind aan de knetterballen van zowel Funke als Argento is dat de crackling er eerst uit popt, vervolgens op de grond beland, waarna een mooie crackling wolk ontstaat die er als toetje nog een grote vonken regen omheen creëert. Je moet eigenlijk eens proberen om deze knetterballen wat hoger te leggen. Als je dit op de juiste hoogte doet, zal de crackling in de lucht ontbranden, waardoor het effect van de vonkenregen nog groter is.

De echte waaghalzen onder ons kunnen de knetterbal natuurlijk ook net iets langer vasthouden, wanneer deze is aangestoken, als je hem dan op het goede moment omhoog gooit heb je zeker een leuke vonkenregen in de lucht. Ik moet er wel bij zeggen dat we je dit niet aanraden. Vuurwerk is en blijft gevaarlijk. Je zult misschien denken ‘het is maar een knetterbal’, maar desondanks blijft het vuur en je moet ten alle tijden zien te voorkomen dat je op wat voor een manier dan ook lichamelijke schade oploopt door het gebruik van vuurwerk.

Effect knetterbal Funke

Bestel knop Funke knetterballen

 

Kritiek op de knetterbal

Geloof het of niet, maar zoals op elk stukje vuurwerk is ook op de knetterbal kritiek. En eerlijk is eerlijk, deze kritiek is zeker niet onterecht. Zoals we eerder in dit artikel al aangaven, gebruiken veel importeurs de huls van de knetterbal alleen maar om hem er cooler uit te laten zien. De meeste knetterballen van tegenwoordig zijn namelijk niet meer dan een mooi verpakte pili cracker. In 2019/ 2020 is er een door een actiegroep zelfs een zaak aangespannen tegen onder andere Albert Heijn, Gamma, Karwei, Action, Vomar, Blokker en Big Bazar om ervoor te zorgen dat zij niet langer de knetterballen, zoals wij deze kennen verkopen.  

Knetterbal plastic afval

 

Knetterbal afsteken

Volgens de verpakking van de meeste knetterballen en pili crackers moet je ze eerst op de grond plaatsen om ze vervolgens geknield, met gestrekte arm aan te steken. Yeah right, wie doet dit, steek je vinger eens op…… precies, niemand dus. Oké, het is dan misschien de veiligste manier, maar we moeten ook eerlijk zijn en kijken naar de wijze waarop ze gebruikt worden.

Je houdt de knetterbal of pili cracker zo vast dat het lontje altijd van je af gericht staat. Richt het lontje dus niet naar je vingers, gezicht of kleding. Ga vervolgens met je aansteeklont, aansteker (of wat dan ook) naar de punt van het lontje en wacht tot de knetterbal ontbrand. Gooi hem dan direct  tenminste 1 meter bij je vandaan.

Aangestoken knetterbal

De knetterballen van Funke zijn een geval apart, zoals dit voor al hun vuurwerk het geval is. Voor het mooiste effect zorg je er bij deze balletjes namelijk wel voor dat je ze van te voren op de grond legt. Hierdoor krijgt de bal de optimale mogelijkheid om open te springen waardoor de spreiding van de knetterballetjes optimaal is. Verder geld voor de knetterballen van Funke ook, dat een meter afstand niet voldoende is. De meeste mensen die de knetterballen van Funke afsteken zullen schrikken, waarna er al snel een glimlach op het gezicht verschijnt. Deze knetterballen zijn namelijk erg goed en hebben een brede cracklingwolk met vonken regen.

Knetterbal met gestrekte arm

Wil je het wat ruiger aanpakken, dan kun je ook een heksenkringetje bouwen van knetterballen, pili crackers en ander categorie 1 vuurwerk. Dan heb je natuurlijk ook nog de overtreffende trap, zoals te zien is in onderstaande video van Enzo Knol. Hier worden namelijk 2.000 knetterballen tegelijk afgestoken. Wat vaak jammer bij dergelijke projecten, is dat het effect van de knetterbal niet echt meer te zien is. Je creëert voornamelijk een vuurzee en een gigantische hoeveelheid rook (ook leuk natuurlijk😊).


Alternatief voor de knetterbal

Met het vuurwerkverbod op de loer gaan ook steeds meer importeurs zich bezig houden met Categorie 1 vuurwerk. Zeker met in Nederland het verbod op Thunderkings, rotjes, vuurpijlen en ander knalvuurwerk sinds begin 2020 zijn alternatieven populairder dan ooit. Daarom is er ineens een markt ontstaan rondom knetterrotjes. Verschillende importeurs hebben al knetterrotjes als alternatief op het knalvuurwerk geproduceerd. En nu komt het mooie van het verhaal, over het algemeen knalt het niet veel minder hard en(!) het zijn allemaal categorie 1 vuurwerk producten, waardoor je ze het hele jaar kunt kopen en mag afsteken!

Crackling Astronaut

Knetterrotjes blog knop


De beste knetterbal / pili cracker van 2021

Om jullie een zo compleet mogelijk beeld te geven van welke knetterballen er zijn, hebben wij ervoor gekozen om niet alleen de knetterballen te pakken, maar ook vergelijkbare crackling artikelen. Het gaat dan met name om verschillende pili crackers. Naast een compleet beeld willen we jullie ook een eerlijk beeld geven. We benoemen daarom meerdere componenten van het verhaal. Zo hebben we in onze beoordeling gekeken naar de prijs, kruit hoeveelheid, duur van de crackling, en natuurlijk hoe hard deze gaat. Alle artikelen hebben we met dezelfde camera opgenomen, zodat je een zo eerlijk mogelijk beeld hebt van de verschillende artikelen.

Zoals al eerder aangegeven hebben we bij de vergelijking gekeken naar zowel de artikelen in ons eigen assortiment als daarbuiten. We geven je hierbij de mening over onze producten, maar ook over de knetterballen van andere verkopers. Met de video kun je natuurlijk checken of je het hiermee eens bent 😊.

Knetterballen top 10 knop

 

Knetter assortiment ProPyro 2021

 

 

 

© 2017 - 2022 ProPyro | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel