Knalerwten


Knalerwten vallen binnen categorie 1 vuurwerk en mogen daardoor het hele jaar worden verkocht. Om ze te kopen moet je wel aan de leeftijd eis voldoen. Zo mogen artikelen binnen categorie 1 vuurwerk alleen verkocht worden aan personen van 12 jaar en ouder. Voor de knalerwt is deze leeftijdsgrens wat overdreven, maar uiteraard ook logisch, dat er niet voor elk vuurwerk product een aparte regel opgesteld wordt. Dat zou het verkopen van categorie 1 vuurwerk nogal lastig maken😉.


Wat is een knalerwt nu eigenlijk

Knalerwten zijn kleine papieren zakjes gevuld met steentjes, aangevuld met een kleine hoeveelheid zilverfulminaat. Knalerwten zijn zo ongeveer overal verkrijgbaar. Zeker in de sinterklaas en kerst periode, zie je de knalerwten in veel winkels verschijnen, waaronder de Lidl, Aldi, Blokker, Big Bazar en Action. Dit is tevens de periode dat bij veel mensen het Nieuwjaarsgevoel gaat kriebelen en de zoektocht naar het beste vuurwerk weer begint.

Knalerwten zijn in twee formaten te koop. In het doosje van de kleine soort zitten meestal 50 stuks. Bij de doosjes van de grote knalerwt gaat het om 20 á 30 stuks. Bij ons kun je zowel de 'normale knalerwten' als de grote knalerwten verkrijgen. 

Knalerwt bestellen


Hoe werkt een knalerwt

Vroeger vond ik het altijd een wonder, dat een zakje steentjes bij het op de grond gooien kon knallen. Ik was zelfs zover, dat ik zakjes met steentjes vulde en deze op de grond gooide in de hoop dat ze zouden knallen. Mhhh dit werkte niet. Mijn volgende stap was om de steentjes van de knalerwten die ik eerder op de grond gegooid had bij elkaar te rapen en in een boterhamzakje te stoppen. Je raad het misschien al…. effect “0”. Na vele pogingen en teleurstellingen heb ik het toch een keer opgegeven.  

Net als ik zijn er veel mensen die rondlopen met de vraag hoe een knalerwt werkt. Inmiddels is voor mij de magie verbroken en is het mysterie ontrafeld. Mocht je deze vraag onbeantwoord willen laten en willen blijven geloven in de magie van de knalerwt, dan wil ik je adviseren niet verder te lezen!

Goed iedereen die in de magie van de knalerwt wil blijven geloven is als het goed is inmiddels afgehaakt, wat mij brengt bij de werking van de knalerwt. Zoals aangegeven bestaat de knalerwt uit een zakje steentjes met daaraan de stof zilverfulminaat toegevoegd. De toegevoegde zilverfulminaat is een explosieve stof, die ontploft wanneer de steentjes tegen elkaar wrijven of op een ander wijze met elkaar botsen. Meestal komt de stof tot ontploffing doordat een knalerwt op de grond gegooid wordt. De knalerwt kan ook ontploffen, doordat hij op een andere manier wordt verdrukt of geplet. De ontploffing brengt een kleine vonk met zich mee en zorgt ervoor dat de knalerwt openbarst.

Vóila, zo simpel is het eigenlijk. Spijt dat je het nu weet? Helaas, ik kan je de kennis niet ontnemen. Wel kun je met deze kennis natuurlijk pronken op feestjes!😉

Maar nu verder…. De aan de knalerwten toegevoegde zilverfulminaat zit op de steentjes. Daardoor ogen ze wat zilver/ wit achtig. Voor de grap moet je eens een knalerwt openmaken en de steentjes hierin vergelijken met de steentjes van een knalerwt die is afgegaan. Je zult zien dat de steentjes van de knalerwt die is afgegaan helemaal zwart zijn geworden. Daarmee kun je dan ook zien waar de zilverfulminaat heeft gezeten.

 

Is de knalerwt echt zo veilig

Jazeker, Er schuilt geen enkel gevaar in het gebruik van knalerwten. Ik laat zelfs mijn zoontje van drie er met een gerust hart mee spelen. En je raad het al, hij vind het geweldig 😊!
De aan de knalerwt toegevoegde zilverfulminaat is van een dusdanig lage hoeveelheid, dat het nooit tot een grotere explosie zou kunnen leiden. In een grotere hoeveelheid is het zoals bij veel dingen een ander verhaal. Het middel is zeer explosief en reageert zelfs op water.

Ik raad je niet aan de knalerwten in je broekzak te stoppen, want ze vinden het niet fijn als je er bovenop gaat zitten, maar zelfs als je dit wel zou doen is er geen sprake van gevaar.  


Liefde door en voor de knalerwt

De knalerwt is voor veel mensen waar de liefde voor vuurwerk begint, zo ook bij mij. Ik weet nog goed, dat ik vroeger met mijn ouders vaak naar de alles- winkel (Schoppema) in Schaijk ging. Als we erheen reden was ik al het bedenken hoeveel pakjes knalerwten ik wilde kopen. Ik zie mezelf nog voor de schappen staan, de spanning nam toe en de drang om ze uit te pakken en op de grond te gooien groeide. Ik vond het geweldig!

Als ik soms zie hoe blij kinderen bij ons de winkel uitlopen met hun net gekochte knalerwten lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Een prachtig gezicht, de lol die ook de kinderen van deze generatie nog steeds beleven aan de al oude knalerwt.


Knalerwten waar te koop

De Knalerwt kopen doe je tegenwoordig niet alleen meer bij de alles- winkel. En natuurlijk koop je de knalerwten het allerliefste bij ons, maar mocht dit niet lukken, dan kun je nog op veel andere plekken terecht. Zo zijn knalerwten ook te koop bij de Action, Lidl, Aldi, Hema, Big Bazar, blokker, en natuurlijk elke vuurwerkhandelaar. Meestal worden de knalerwten verkocht voor prijzen tussen de € 0,40 en € 0,70. Welke prijs je betaald is natuurlijk afhankelijk van de marge die de winkelier wil maken op zijn knalerwten, maar ook al zou je het misschien niet zeggen, de kwaliteit kan ook verschillen.

Knalerwten kopen


Kwaliteit van knalerwten

Je zou zeggen, een knalerwt is toch gewoon een knalerwt. Nou dat is ook voor een heel eind het geval. We hebben 6 knalerwten met elkaar vergeleken en kwamen enkel wat subtiele verschillen tegen. De verschillen die je tegen kunt komen tussen de ene en de andere knalerwt bestaan vooral uit de kracht die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat hij knalt. Dit kan te maken hebben met het gewicht van de knalerwt of de manier waarop deze gevult is. Maar welke knalerwt je ook pakt, het effect blijft hetzelfde, evenals het plezier 😉.

Tip

Kinderen onder de 5 jaar geef je het beste de grote knalerwten. Deze knallen door hun formaat en gewicht wat makkelijker dan de kleine knalerwten. Mijn zoontje van 3 geef ik ook altijd de grotere knalerwten. Niet zozeer, omdat deze harder knallen (ook al doen ze dat wel), maar aangezien deze makkelijker afgaan dan hun kleinere broertje. De grote knalerwt is ruimer gevuld en heeft daarmee ook direct meer kans op wrijving tussen de steentjes. Dat hij harder knalt heeft dan weer te maken met de toegevoegde hoeveelheid zilverfulminaat.

Grote knalerwt bestellen


Variant op de knalerwt

Bij ons in de winkel kun je zowel de grote als de kleine knalerwt kopen. Om je nog meer keus te bieden hebben we ook nog een variant op de knalerwt, de Nitro's. In tegenstelling tot de knalerwt bestaan de Nitro's niet uit een klein papieren zakje met steentjes, maar zitten de steentjes in een soort plastic buisje die afgesloten wordt door wat gips of beton. Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n fan van de Nitro’s. Ze doen hetzelfde als de knalerwt, maar zijn wel een stuk duurder en milieu onvriendelijker. Dus behalve dan dat ze er wat stoerder uitzien heb ik geen argumenten voor je om te kiezen voor de Nitro ten opzichte van een lekker ouderwetse knalerwt.

Variant op knalerwtDe knalerwt ontgroeid

Ben jij zover of zijn jou kinderen zover, dat ze de knalerwten zijn ontgroeid? Dan hebben we natuurlijk alles in huis voor de volgende stap. Het voordeel van de knalerwt is dat je deze kunt gebruiken zonder iets te hoeven aansteken. Wil je een stap verder, dan kom je vaak al uit bij dingen die aangestoken moeten worden. Ben je hier nog niet klaar voor, dan is een tussenstap om eens te kijken naar trektouwtjes.

Vind je het nog wat eng om dingen aan te steken of dit door je kinderen te laten doen, dan is een mogelijke tussenstap het trektouwtje. De trektouwtjes bestaan uit een pyrotechnisch mengsel, een papieren kokertje en twee touwtjes. Door de touwtjes uit elkaar te trekken krijg je een klein knal effect. Bij het gebruik van trektouwtjes is het wel belangrijk dat je ze met gestrekte armen gebruikt en niet ter hoogte van je ogen, nog beter is het uiteraard om ook een vuurwerkbril op te zetten. 

Wil je nog een stapje verder, dan zul je er echt aan moeten geloven en komt er een aansteker bij kijken. De meest logische stap is dan de knetterbal. Deze heeft evenals de knalerwt een knal/ knetter effect. Natuurlijk hebben we ook nog vele andere kindervuurwerkproducten.
 

Meer weten over knetterballen? 
Knetterballen top 10

 

 

 

 

© 2017 - 2022 ProPyro | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel