Thunderkings blog


De single shots zijn in verschillende varianten en onder verschillende namen te verkrijgen. De meest bekende naam is Thunderking, maar daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook de namen Asian Thunder, Flashing Thunder, Sky Bombs, BadaBangBadaBoom en ga zo maar door. Het komt neer op hetzelfde soort product, maar dan met een andere naam en meestal ook andere uitwerking. 
 

Meer weten over Thunderkings? lees dan lekker verder! Alleen interesse in de beste Thunderkings uit Duitsland? Scroll dan door naar: De bekende (Duitse) F2 single shots 

 

Wat is een Thunderking / single shot

De Thunderking is een enkelschots buis, waar een kleine shell uit geschoten wordt. De een is gebouwd puur en alleen voor de knal (salut), terwijl de ander naast de knal ook een boeket geeft. De meeste Thunderkings zijn voorzien van een kleine voet die moet zorgen voor voldoende stabiliteit, zodat deze tijdens het afsteken niet omvalt.

Eenmaal aangestoken gaat de lont circa 25% vanuit de onderkant gezien de buis in.

Achter het gat waar de lont naar binnen gaat zit de schiet lading die bij ontbranding de kleine shell uit de buis perst. Daarnaast zorgt de stijglading ervoor dat de lont aan de kleine shell gaat branden, waardoor deze na enkele seconden in de lucht ontploft.

Onder de stijglading zit een hoeveelheid stopkruit/ klei, die ervoor zorgt dat de ontbranding niet naar beneden slaat.De kleine shell in de thunderking is over het algemeen gevuld met een kleine hoeveelheid flashkruit, waardoor een stevige knal wordt geproduceerd.

Thunderking stopkruit


Populariteit van de Thunderking

De Thunderking ofwel single shot heeft een ongekend hoge populariteit. Altijd wist ik wel dat dit een gewild product is, maar pas sinds de opening van onze winkel is mij duidelijk geworden hoe immens populair dit artikel is bij de jongere pyro’s. En laat de Thunderking nu net een van de artikelen zijn die sinds 2020 in Nederland niet meer mogen.

'Zijn Thunderkings dan ook helemaal niet meer aan te komen?' O jawel hoor!!!

Thunderkings bestelknop

In Duitsland en België kun je ze gewoon kopen. Uiteraard zijn de Thunderkings in Nederland niet voor niets verboden gemaakt. Ze worden vaak niet op de juiste manier gebruikt (gewoon op een vlakke ondergrond plaatsen), waardoor er potentieel gevaar ontstaat voor iedereen die zich in een straal van 40 meter om de thunderking begeeft.
 

Zijn Thunderkings gevaarlijk

De Thunderkings opzich zijn niet gevaarlijk, mits je ze op de juiste manier gebruikt. Dit geldt overigens voor al het vuurwerk. Zolang je er op de juiste wijze mee omgaat kan er niets gebeuren. Een Thunderking wordt bijvoorbeeld pas gevaarlijk wanneer je hem vasthoudt met het gevaar dat hij in je hand knalt of het feit dat je hem dan aan het richten bent. Ook zijn er voorbeelden van ander verkeerd gebruik te noemen....

Thunderking in de hand

 

Verkeerd gebruik van Thunderkings

Het verkeerde gebruik komt naar ons idee door een combinatie van twee factoren: Thunderkings zijn behoorlijk goedkoop en je koopt ze vaak in bulkpacks met 40 á 50 stuks. De eerste 10 stuks zul je waarschijnlijk nog aansteken, zoals het bedoeld is.

Thunkdering op vlakke ondergrond

Daarna ga je al snel over op kleine experimentjes, zoals een thunderking richten met je voet, in een put gooien, op de kop zetten, etc… Juist deze dingen zorgen ervoor dat het ongeleide projectielen worden. Vaak zijn de thunderkings gevuld met flashkruit, waardoor je eigenlijk aan het spelen bent met vliegende nitraten. Wanneer ze in de lucht knallen is dit geen probleem. Anders is het als de nitraat op een hulpdienst afvliegt of op een toevallige voorbijganger.

Thunderking onder voet


Thunderkings bij ProPyro

Misschien merk je het al aan bovenstaande tekst, zelf ben ik geen bijzonder groot fan van Thunderkings en de meeste andere single shots. Dit komt eigenlijk puur door de manier waarop ik ze vaak gebruikt zie worden... ZONDE!

Nu zul je misschien denken, “Is het dan niet hartstikke hypocriet dat je Thunderkings bij ProPyro verkoopt?”. Het antwoord op die vraag is tweeledig.

JA dit is hypocriet
Ik ben geen voorstander van de Thunderkings als ze niet goed gebruikt worden. 

NEE dit is niet hypocriet
Zolang Thunderkings en andere single shots in Duitsland verkocht mogen worden zullen wij ze blijven verkopen. Wij proberen bij ProPyro als geen ander onze klanten te wijzen op de gevaren van vuurwerk en hoe je er op de beste wijze mee omgaat. Het is heel fijn dat elk artikel een gebruiksaanwijzing moet hebben, maar deze zijn eigenlijk nooit toereikend. De onorthodoxe methoden om met je vuurwerk om te gaan en hoe deze veilig af te steken zijn vele malen veiliger en ook praktischer te realiseren, dan de gebruiksaanwijzing voorschrijft. Zo plaats ik zelf altijd elk vuurwerk artikel dat de lucht in gaat tussen twee stenen, hoe simpel wil je het hebben!

Thunderking tussen twee stenen

Zo loop je NOOIT het risico dat het omvalt. Zelfs de thunderkings zul je mij altijd tussen twee stenen zien plaatsen. Zo kan ik met een goed gevoel omhoog kijken en weet ik 100% zeker dat ik niet met een schuin oog naar beneden hoef te kijken of alles wel goed gaat.

Daarbij zeg nu eens eerlijk, wie leest die gebruiksaanwijzing nu daadwerkelijk? Ik denk dat dit zich beperkt tot diegene die de spellingscontrole doet voor de fabrikant in China.

Naast bovenstaande reden is het zo, dat als je de thunderkings niet bij ons koopt, dat je dit wel doet bij onze collega winkelier iets verderop. Dan heb ik naast mijn commerciële belang toch liever dat je ze bij ons haalt en de kans krijgt voorgelicht te worden op de best mogelijke manier.

Bekijk hier meer van onze 'Veilig vuurwerk afsteken' tips!

Zo, dat was even een stukje voorlichting tussendoor. Nu weer over op het onderwerp van deze blog: Thunderkings en andere single shots!
 

Thunderkings verboden in NL

Zoals ik al aangaf zijn Thunderkings en andere single shots in Nederland verboden sinds 2020, evenals ander knalvuurwerk en vuurpijlen. Al vaker werd er gesproken over een verbod op de thunderking, maar eind januari 2020 was de kogel dan definitief door de kerk. De Thunderking, knalvuurwerk en vuurpijlen mogen sinds 1 december 2020 in Nederland niet meer opgeslagen, verkocht en afgestoken worden.

In Duitsland en België is dit een ander verhaal. Wij mogen je de thunderkings dan ook gewoon aanbieden op de daarvoor bestemde verkoopdagen (laatste 3 dagen van het jaar).

Thunderkings bestellen
 

De bekende (Duitse) F2 single shots

Zoals binnen elke product categorie hebben wij ook bij de single shots weer onze stinkende best gedaan om voor jou een top assortiment samen te stellen. En al moet ik het zelf zeggen, dit is gelukt! We hebben er uiteindelijk voor gekozen om 5 single shot producten in ons assortiment op te nemen. Alle 5 de producten hebben een andere uitwerking, waardoor je bij aanschaffing van alle producten telkens een andere single shot hebt.

Naast de single shots uit ons assortiment bespreken we ook een aantal andere die we in onze overwegingen voor het assortiment hebben meegenomen. Wellicht vraag je jezelf af waarom wij bepaalde single shots niet in ons assortiment hebben opgenomen. Nou de redenen hiervoor kunnen zeer uitlopend zijn. Meestal komt het erop neer, dat wij de prijs/ kwaliteit verhouding ten opzichte van wat we wel hebben opgenomen niet vinden kloppen. Soms ligt het ook aan de marge. Wij verkopen je graag het allermooiste vuurwerk, maar als we er dan helemaal niets aan kunnen verdienen houdt het voor ons ook op 😉.
 

Asian Thunder van GBV Weco

Inmiddels uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen is de Asian Thunder van GBV Weco. Zelf heb ik deze thunders in mijn jongere jaren ook een aantal keren gekocht. Ik kocht dan een bulkpack Asian Thunders, waar ik vervolgens de helft van overhield. Het voordeel daarvan was dan wel weer dat als ik ergens in het jaar mezelf niet in kon houden, ik nog wat te stoken had. Niet verder vertellen hoor, want categorie F2 vuurwerk mag alleen tijdens de jaarwisseling worden afgestoken. Inmiddels is de Asian Thunder in ieder geval net als andere single shots in Nederland verboden.

De Asian Thunder was wat mij betreft 1 van de mindere single shots. Het was een single shot met enkel een knal en deed het altijd toch net wat minder dan de Thunderking van Broekhoff.

Asian thunder - single shot

Thunderking van Broekhoff

De Thunderking heeft een kruitgewicht van 2,65 gram en een tube diameter van 14 mm. Het is daarmee de kleinste single shot uit ons assortiment. Zoals veel single shots is de Thunderking gevuld met een kleine hoeveelheid flashkruid. De Thunderking heeft verder geen boeket lading, waardoor deze zich beperkt tot het knal effect, een titanium salut. Je koopt de Thunderking dan ook echt vanwege zijn knal. Bij ons kun je ze per 4 kopen of in een bulkpack van 50 stuks. In de voorverkoop kosten de thunderkings € 1,50 per 4 stuks. Een bulkpack kost je in de voorverkoop € 14,99.

Thunderking origineel

Thunderkings bestellen (knop)


Thunder Shock van Vulcan

De Thunder Shock bevat minder flashkruit dan de Thunderking, maar heeft daarentegen wel een boeket lading. Hierdoor geeft deze dus niet enkel een knal, maar ook een klein boeket. Met zijn 4 gram kruit is dit qua kruitgewicht de opvolger van de thunderking. Ook geldt dit voor de tube diameter, die bij de Thunder Shock 16 mm is. Bij ons zijn ze tijdens de voorverkoop € 3,99 voor een verpakking van 10 stuks.

Thundershock

Thundershock bestellen


 

Color Thunder King 2.0 Broekhoff

Nu begint het er wat meer op te lijken. De Color Thunder King 2.0 knalt harder dan de Tunder King en heeft meer boeket dan de Thunder Shock. Hij heeft dus het beste van twee werelden, maar dan de upgrade hiervan. Elke Color Thunder King heeft een kruit hoeveelheid van 6 gram. Zoals aangegeven knalt hij harder dan de normale Thunder King en ook hier komt dat door de toegevoegde hoeveelheid flashkruit. De boeketten vielen qua grote zeker niet tegen. Wat ik ook leuk vond is dat elke Thunder King 2.0 zijn eigen effect had. De tubediameter van deze single shot is 18mm en je koopt ze in een verpakking van 6 stuks voor € 3,99.

Color Thunderking 2.0
Bestellen Color Thunderking


Flashing Thunder van Vulcan

Met de Flashing Thunder (18mm tube diameter) gaan we weer een stapje verder dan de Thunder King 2.0. Het is namelijk zo dat de Flashing Thunder per schot nog eens 2,3 gram kruit meer heeft dan de Thunder King 2.0. Dit merk je zowel in het boeket als in de knal. Een bijkomend voordeel is dat de Flashing Thunder naar verhouding ook een stuk goedkoper is dan de Thunder King 2.0. Bij ons koop je tijdens de voorverkoop een bulkpack voor € 19,99, wat neerkomt op € 0,50 per stuk. De Thunder King 2.0 kost, zoals bovenstaand aangegeven € 3,99 per 6 stuks, ofwel € 0,67 per stuk. Je hebt met de Flashing Thunder dus een upgrade voor minder geld. Wel moet ik erbij zeggen, dat de effectvariatie bij de Tunder King 2.0 groter is. Je moet jezelf dus afvragen wat je belangrijker vindt….

Flashing Thunder XL

Bestellen Flashing Thunder


Bada Bang Bada Boom van Lesli

Met de Bada Bang Bada Boom van Lesli komen we toch wel uit bij de betere single shots. De naam is niet te doen, maar verder zijn dit zeker gave single shots. Sowieso zien ze er op video al erg gaaf uit. Met name het Ghost effect, waar ik zelf erg van gecharmeerd ben maakte me nieuwsgierig. We hebben de Bada Bang Bada Boom in 2019 dan ook in ons assortiment gehad. Nadat ik ze had afgestoken, was ik er iets minder over te spreken dan ik aanvankelijk dacht. We hadden ze in principe ook alleen in het assortiment opgenomen, omdat de Sky Bombs van Weco uitverkocht waren. Naast dat de effecten me enigszins tegenvielen was de marge op dit product echt dramatisch. Bij ons zul je hem dus niet meer in het assortiment terug vinden. Desondanks is het een leuke single shot! De Bada Bang Bada Boom heeft een tube diameter van 30 mm en een vulling van 22,75 gram kruit. Het zijn dus aardige jongens 😉. De kruitvulling is voornamelijk gericht op de boeketlading, waardoor het geen specifieke salut single shot is. Ze zijn te koop per 4 stuks voor circa € 6,50 wat neerkomt op € 1,63 per stuk.

Bada Bang Bada Boom - single shot


Single shot van Xplode

Dit zijn echt gave dingen. Zowel de Big Shot als de Single Shot van Xplode zijn beide geen miskoop. De Single shot van Xplode heeft een diameter van 30 mm en een kruitvulling van 17 gram. Ook hierbij is ervoor gekozen de kruitlading te steken in het effect van het boeket en dus niet zozeer in de knal. Wat ik gaaf vind aan deze single shots is dat elke shell begeleid wordt door een mooi mine effect, waarna een prachtig boeket volgt. De Tubes voelen ook degelijk en lomp aan. Zowel de Single Shot als de Big Shot zijn niet de goedkoopste in hun soort. Je koopt ze in een verpakking van 3 voor een prijs van circa € 6,00.

Single shot - Xplode

 

Sky Bombs van Weco  

Wat mij betreft zijn dit de beste single shots die wij in de peilingen hebben meegenomen. Ze hebben een mooie diversiteit aan effecten en zijn prijstechnisch ook interessant. Wat ik aan de Sky Bombs ook fijn vind is dat ze in plaats van een voetje een punt aan de onderkant hebben. De punt steek je in de grond, waardoor de kans op omvallen nihil is geworden. Mocht de grond bevroren zijn, dan pak je gewoon een emmer met zand om ze in te steken 😊. De Sky Bombs hebben een tube diameter van 25 mm en een kruitlading van 10 gram per stuk. Ook bij deze single shots is het kruit gericht op de boeketlading. In een verpakking zitten 5 stuks, die je kunt kopen voor circa € 6,-. Daarmee zit je op € 1,20 per stuk. Puur naar het kruit kijkend ben je met de Bada Bang Bada Boom goedkoper uit. Desondanks kies ik persoonlijk voor de Sky Bombs.
 

(Thunderkings) SkyBombs WECO Feuerwerk

SkyBombs bestellen


Zo, dit waren de single shots voor dit moment. Heb je nog vragen hebben of een leuke aanvulling op ons artikel, laat het ons dan weten!
 

 

© 2017 - 2022 ProPyro | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel