Knetterrotjes


Sinds 2020 mag er in Nederland geen knalvuurwerk meer verkocht, vervoerd en afgestoken worden. Ondanks dat ze al wat langer bestaan, zijn importeurs nu volop aan de slag gegaan met een alternatief. Inmiddels zijn ze bij iedereen wel bekend en worden ze als alternatief in gezet voor het knalvuurwerk; de KNETTERROTJES.
 

Knalvuurwerk of knetterrotjes

Met het verbod op kanonslagen, astronauten, rotjes en ander knalvuurwerk zijn importeurs op zoek gegaan naar alternatieven. Als je het ons vraagt brengt dit alternatief de lol van het vuurwerk afsteken weer helemaal terug naar hoe het ooit geweest is.
Toen ik een jaar of 13 was (2003) zag de wereld er nog heel anders uit. De discussie over vuurwerk was nog lang niet zo hevig als hij nu is. Toen waren de afsteektijden nog van 10:00 tot 2:00 en daar maakte ik voor de volle 100% gebruik van.  
Met een afgeladen rugzak kanonslagen op mijn rug ging ik op pad. Toen woonde ik nog in Grave en liep ik de 31ste met wat vrienden de hele ‘Graaf’ door om de hele dag kanonslagen, baby pijltjes, Romeinse Kaarsen, etc. te stoken. Ieder half uur kwamen we wel een andere groep jongens tegen, waar we dan even samen mee optrokken. De gezelligheid en sfeer op deze dag waren altijd fantastisch. Beetje de hele dag heksenkringetjes bouwen en met babypijltjes schieten, Heerlijk! Zodra het dan donker werd kwam het echte werk tevoorschijn.

Heksenkringetje van Categorie 1 vuurwerk

Met het beperken van de afsteektijden en het verbod op knalvuurwerk, dacht ik: oké nu is het helemaal gedaan met de lol voor de jeugd. MAAR! Er kwam een in mijn ogen fantastisch alternatief op de markt. Knetterrotjes!
 

Knetterrotjes 365 dagen per jaar

Het mooie aan knetterrotjes is dat je ze het hele jaar door af kunt steken. Je kunt dus net als wij vroeger deden, je rugzak vullen met knetterrotjes en ander categorie 1 vuurwerk om je buiten te vermaken met vrienden en buurtgenoten. Dus dat die afsteektijden beperkt zijn is ineens zo’n ramp niet meer 😉.

Onze oproep aan jullie is dan ook, om flink knetterrotjes, knetterlinten, grondbloemen en allerlei ander categorie 1 vuurwerk in te slaan om dit op de 31ste op te stoken. Vul je rugzak en ga lekker backpacken door je eigen woonplaats. Doe wat wij vroeger deden en ervaar hoe leuk het is om met zoveel jongeren lekker te klooien met vuurwerk.

Berg categorie 1 vuurwerk

Nu vraag je jezelf natuurlijk af welke knetterrotjes je dan moet kopen. Om je daarbij op weg te helpen zal ik er verderop in deze blog een aantal met je bespreken. Daarnaast hebben we in aan deze blog een video toegevoegd, waarin we ze bespreken en afsteken. Zo heb je een beeld van wat er zoal te krijgen is en voor welke prijs.
 

Wat is een knetterrotje

Een knetterrotje is een kartonnen buisje met aan de bovenkant een lont. De lont loopt over in een stukje geperst kruit, dat zorgt voor ontsteking van de lading in het knetterrotje. De lading bestaat uit een mengsel van buskruit en enkele knetterbolletjes, zoals die ook in een knetterlint en andere knetterproducten zitten. Onder het kruitmengsel zit een stukje klei, dat ervoor zorgt dat de lading niet richting de onderkant brand. Als de lont het geperste kruit heeft ontstoken is de bovenkant vrij en kan het kruitmengsel van buskruit en knetterbolletjes richting de bovenkant  uitbranden.

Inhoud knetterrotje


Kanonslag versus knetterrotje

In veel opzichten lijken het knetterrotje en de kanonslag wel op elkaar. Er zijn slechts twee verschillen waardoor beide totaal verschillende
producten zijn. De kanonslag ziet er op het eerste oog hetzelfde uit.

Kanonslag versus knetterrotje

De verschillen zitten hem dan ook in de binnenkant. De kruitlading van een kanonslag en andere knallers bestaat enkel uit buskruit, dus zonder de knetterbolletjes. Daarnaast is bij een knetterrotje de bovenkant na ontbranding van het geperste kruit open. Bij een kanonslag is zowel de bovenkant als de onderkant gestopt met karton, klei of iets anders dat de vlam tegenhoudt. Door deze stop kan het buskruit niet naar onder en niet naar boven ontbranden, waardoor er druk ontstaat. De druk wordt dan dusdanig groot, dat de kanonslag (foto Vipper) uit elkaar knalt.

Vipper knalvuurwerk


Verschillende soorten knetterrotjes

Om jullie te laten zien wat er zoal aan knetterrotjes te krijgen is hebben we er een aantal verzameld. Voor ons is dit ook vrij nieuw, omdat we ons voorheen voornamelijk gericht hebben op categorie 2 vuurwerk. We zijn bezig ons meer te verdiepen in categorie 1 vuurwerk en nemen jullie graag mee in onze reis naar het beste van het beste vuurwerk.

Besproken knetterrotjes

Naast onderstaande uitleg over de verschillende knetterrotjes die we verzameld hebben, vind je onderaan de tekst ook de video waarin we ze bespreken en afsteken. Dus mocht je geen zin hebben de tekst te lezen kun je ook door scrollen naar de video 😉.

Vergeet niet ook een kijkje te nemen bij onze knetterballen top 10!

 

Thunder Clouds van Lesli

Dit zijn zeker leuke dingetjes om je de 31ste december mee te vermaken. Alleen al de verpakking vinden wij een genot om naar te kijken. De nostalgie die het uitstraalt is al de moeite waard. De Thunder Clouds spouwen hun hele kruitlading in 1 keer uit de koker, waardoor je een vrij heftige knetterwolk krijgt. Als we kijken naar de hoeveelheid kruit, namelijk 1,3 gram, valt het effect zeker niet tegen. Naast de crackling hebben de Thunder Clouds als toevoeging wat gekleurde sterren. De sterren deden ons wat minder, omdat ze in het niet vallen bij de crackling. Een verpakking bevat 35 stuks en is te koop voor circa € 3,99. Als we er een cijfer aan moet hangen geven we de Thunder Clouds een 8,5. 

Thunder Clouds (knetterrotjes)

Overigens zijn de Thunder Clouds met verschillende labels uitgevoerd. Zo is hij te verkrijgen onder andere met de naam Taikonaut en Bombommetjes (Aldi)  Zelf hebben wij voor onze test twee versies van de Thunder Clouds kunnen bemachtigen.   

twee versies Thunder Clouds

 

Woodcrackers van Lesli

Ook bij de Woodcrackers heeft Lesli gekozen voor een klassieke uitstraling. Hierdoor waren wij al direct verkocht. Als je veel wilt stoken voor weinig geld is dit een prima uitkomst. In een verpakking zitten namelijk 100 stuks met een totaal kruitgewicht van 40 gram. Het zijn prima dingetjes en voor wat ze kosten is er ook niks op aan te merken.

Woodcracker knetterrotje

Desondanks is er ook een alternatief voor handen, dat qua prijs nagenoeg overeenkomt en toch echt een veel beter product is. Het gaat om de Happy Dragon Eggs van Vulcan. Deze kosten € 0,50 per 12 stuks. Voor de prijs van de Woodcrackers á € 3,99 heb je dus ook 96 Happy Dragon Eggs.

Woodcracker versus Happy Dragon Egg

De uitstraling van de Eggs is het misschien niet helemaal, maar het product is des te beter. Om de Woodcrackers een cijfer te geven lijkt het ons het beste om ze te vergelijken met de Eggs. Dan komen we op een eindcijfer van 7,5.

Meer weten over de Dragon Eggs en andere knetterballen/ Pili crackers?

 

Crackling Astronauten – Vulcan

Fantastisch weer hoe Vulcan de nostalgie in het vuurwerk weet te bewaren. De Astronaut is niet weg te denken bij de vuurwerkliefhebber en gelukkig hoeft dat met deze nieuwe uitvoering ook niet. Waar de Thunder Clouds vrij heftig zijn, doordat ze hun hele hebben en houwen er in 1 keer uitgooien, zijn de Crackling Astronauten een stuk subtieler. Ze produceren een soort kleine crackling fontein. Ze zijn dan ook het leukst als je ze rechtop zet. Daarnaast is de crackling van de astronauten een stuk feller dan die van de Thunder Clouds. Of we ze echt moet vergelijken weten we ook niet, want het zijn in principe twee totaal verschillende producten. Eigenlijk zouden we zeggen koop ze lekker allebei. Het zijn beide goede producten met een leuke uitwerking. De Crackling Astronautjes zitten met 30 stuks in een pakje en zijn bij ons te koop voor € 2,50. Wij zijn in ieder geval erg enthousiast over dit product, anders zat het ook niet in ons assortiment. Vandaar krijgen de Astronautjes van ons een 8,5.

Crackling astronaut (kindervuurwerk vulcan)

Bestellen knetterrotjesKnetterrotjes – Weco Duitsland

De Knatterfritze van Weco zitten in een pakketje dat wij verkopen (Pyro Toys) daarnaast kun je ze bij ons ook los verkrijgen. In het pakketje zitten sowieso leuke dingen als je het ons vraagt. Ook de Knetterrotjes zijn goed te doen. Het beste zijn ze te vergelijken met de Woodcrackers van Lesli. Het verschil is dat de knetter van de Fritze een stuk heftiger is en ze duren minder lang dan de Woodcrackers.  

Knetterrotjes Weco Duitsland

Liever dan de Knatter Fritze los te kopen willen we je aanraden het Pyro Toys pakketje te kopen. Voor € 3,99 zitten er toch aardig wat leuke dingetjes in. Om de Knatterfritze een cijfer te geven, komen we uit op een 7.

Pyro Toys - categorie 1 pakket

Bestellen Pyro Toys kindervuurwerk pakket


Nog meer knetterrotjes

Naast de knetterrotjes die wij bovenstaand besproken hebben zijn er natuurlijk meer importeurs die een knetterrotje op de markt hebben gebracht. Zo heb je bijvoorbeeld de Knetterrotjes en Kortsluiters van GBV Weco, Bangaz en Bombaz van Vuurwerktotaal, etc. Deze hebben wij (nog) niet kunnen bemachtigen en dus valt hier niet veel over te vertellen. Maar zoals gezegd gaan wij nog hard voor je aan de slag en dus hoor je later weer van ons!
 

Tot slot

Graag sluiten wij deze blog af met een herhaling van onze oproep aan de jeugd. Ga met z’n allen lekker aan de knetterlinten, knetterballen, grondbloemen, luchthuilers, etc. Maak lol met je vrienden en andere jeugd uit de buurt. Ga met een volgepompte rugzak de straat op en maak van elke jaarwisseling een feestje om nooit te vergeten.

Meer weten over Vuurwerk? Check dan ook een van onze andere blogs over Thunderkings, Knetterballen of bijvoorbeeld Vuurwerk Duitsland.

 

 

© 2017 - 2022 ProPyro | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel