Knalvuurwerk blog


Al toen ik een jochie van 5 á 6 jaar was raakte ik in de ban van vuurwerk. Een onlosmakelijk deel daarvan is knalvuurwerk. Nu inmiddels 25 jaar later is dat onveranderd gebleven. Graag vertel ik in deze knalvuurwerk blog meer over dit prachtige stuk vuurwerk.

Ik weet nog goed dat wij destijds met ons gezin bij opa en oma oud en nieuw gingen vieren. Ze woonde aan een soort plein met daaromheen enkele blokken met huizen. Pal tegenover het huis van mijn grootouders werd elk jaar als de schemering viel een stellage opgebouwd. Aan deze stellage kwam een aantal 100.000 klappers te hangen. Dan heb ik het niet over die dingen die tot voor kort in Nederland nog wel mochten, maar een lekker degelijke uit Polen of België.
Na een avond vol gezelligheid en lekkere oliebollen brak om 00:00 buiten de hel los. Ik weet nog wel dat ik het in het begin vrij spannend vond. De eerste keer stonden we van binnen achter het raam te kijken. Het jaar erop stonden we buiten, net voor de deur. Vanaf het jaar erna ging ik het liefst midden op het plein staan om zoveel mogelijk te zien.

Maar daar, vooral daar tegenover het huis van mijn grootouders was het geweld om 00:00 van ongekende grote. De 100.000 klappers die ze aan de stellage hingen zorgde niet alleen voor een oorverdovend geweld, maar creëerde daarnaast ook een prachtige vuurregen. Hoe hoger de klappers kwamen hoe intenser de regen werd.

Inmiddels is dit in Nederland verleden tijd….. Niet alleen de 100.000 klappers, maar ook ander knalvuurwerk is per 2020 verboden voor consumenten. Zoals velen (weet) ook ik dat de problemen die veroorzaakt worden niet komen van het legale knalvuurwerk. Desondanks hebben we in principe te respecteren wat de wet ons voorschrijft en zouden we in Nederland geen knalvuurwerk meer moeten afsteken.
Heel eerlijk naar jullie toe heb ik in het verleden ook dingen afgestoken die niet in het rijtje van legale knallers thuishoren. Daarbij wel altijd met respect voor MENS EN DIER!

In Duitsland zijn 100.000 klappers al langer verboden, dit niet vanwege het gevaar (zoals in Nederland), maar om het milieutechnische aspect en de rommel die het geeft. Want eerlijk is eerlijk, als zo'n klapper goed is losgegaan ligt de straat bezaaid met rode stukjes die daarna als een soort smeuïge modder over de weg verspreid wordt.

Los knalvuurwerk en kleine klappermatten met een maximaal kruitgewicht van 100 gram per mat zijn in Duitsland wel toegestaan. Wij zullen dan ook, zolang de wet dit toestaat, jullie knalvuurwerk aanbieden.

knalvuurwerk blog

Wetgeving: knalvuurwerk in Duitsland

Mandarine cracker 500
Anders dan in Nederland is knalvuurwerk in Duitsland nog wel toegestaan. Sowieso is de wetgeving in Duitsland al langer ruimdenkender als het gaat om knalvuurwerk. Zo mogen knallers in Duitsland een buskruit lading van 6 gram per stuk hebben. Daarnaast kun je in Duitsland nog knalvuurwerk met voorbrander krijgen.

Waar ze wel wat minder soepel in zijn is de hoeveelheid kruit verwerkt in een klappermat. In Duitsland is dit gemaximeerd op 100 gram, ofwel de Mandarin cracker 500s is het maximale dat we je kunnen bieden. Maar gezien de nieuwe regels omtrent knalvuurwerk is dit nog altijd meer dan in Nederland. Zoals je merkt zit er meer dan genoeg informatie in dit knalvuurwerk blog.   

 

Single shots

Een ander verhaal zijn de single shots. Ook deze zijn per 2020 in Nederland verboden. Enkele van de meest bekende single shots zijn de Thunderkings. Ook in Nederland kon je deze zo ongeveer op elke hoek van de straat in bulk-packs verkrijgen. Aan deze tijden zijn met de nieuwe wetten rondom knalvuurwerk een eind gekomen.
Zelf ben ik eerlijk gezegd nooit fan geweest van single shots. Het zijn naar mijn mening vrij instabiele dingen waar met de nodige kracht toch een nitraat uit geperst wordt. De eerste 6 zijn op zich wel leuk om af te steken, daarna begint de ‘verveling’ en gaat vuurwerk afstekend Nederland er op een creatieve manier mee om. Ook ik deed dit in het verleden, dus ik weet hoe het gaat.

Nu ik wat ouder en ‘wijzer’ ben maak je mij veel blijer met een goed uitgewerkte cake dan met enkele single shots. Wel maak je mij nog blij met bijvoorbeeld de Sky Bombs van Weco. Dit is een pakje van 5 goed betaalbare single-shots die met een tube van 30mm een aardig boeket geven.

Single shots Sky bombs

Ook voor de single shots geldt, dat deze in Duitsland nog verkocht mogen worden. Wij zullen je de single shots in onze winkel in Kranenburg dan ook aanbieden, zolang dit is toegestaan.

Nu denken veel mensen misschien dat een single shot gewoon een single shot is. Maar zoals bij alles zit ook hier een groot verschil qua kwaliteit in.

In dit knalvuurwerk blog vertellen we je graag meer over onze producten. In ons assortiment (knal) vuurwerk zijn wij graag zo breed mogelijk. Wij bieden dan je dan ook in elke prijsklasse een product waarvan wij vinden dat ie het waard is. Zo hebben we in 2021 onderandere de volgende single shots in ons assortiment:

Thunderkings

Thunder shock (Thunderkings)


 

Flashing Thunder XL
Flashing Thunder XL

 

Weco Skybombs

 


Weco Skybombs

 

 

Elke single shot uit ons assortiment heeft een boeket. Uiteraard zijn er ook salut single shots te verkrijgen, maar wij merken dat onze klanten hier toch net iets minder van gecharmeerd zijn.

De Thunder shock is de kleinste van het stel. De meest gebruikte naam voor deze single shot is toch wel Thunderking. Je hebt ze in allerlei vormen en maten, soms met boeket en soms enkel als salut. Die van ons hebben dus een boeket. Met 4 gram per stuk zijn het leuke single shots om erbij te hebben.

Heb je echt behoefte aan een goede knal en vind je een boeket erbij wel leuk, dan kun je beter gaan voor de Flashing Thunder XL. Deze met flashkruit gevulde single shot heeft een vulling van ruim 9 gram. Zeker omdat het gaat om flashkruit heeft deze een behoorlijke knal. We verkopen deze in pakjes van 6 en 40 stuks.

Last but not least hebben we mijn favoriet, de skybombs van WECO. Helaas hebben we deze in 2019 niet kunnen verkopen, omdat ze bij Weco vrijwel direct uitverkocht waren. Dit jaar waren we er op tijd bij en hebben we ze kunnen bemachtigen 😊.
Als je kijkt naar de prijs kwaliteitverhouding van single shots, wordt ik hier het meest enthousiast van. Hierbij kijk ik niet alleen naar ons eigen assortiment, maar ook wat de andere importeurs in het assortiment hebben. Zo vind ik de skybombs leuker om te zien dan de Bada Bang Bada Boom van Lesli en de Big Shots van Xplode. De Skybombs trakteren je op een mooie variatie aan grote boeketten. Vooral de derde en de vijfde op de video maakte het voor mij de moeite waard deze in ons assortiment knalvuurwerk op te nemen.

Knalvuurwerk voor elke liefhebben

Na te zijn uitgeweid over single shots, kom ik even terug op knalvuurwerk. Zoals aangegeven is knalvuurwerk in Duitsland toegestaan. Producten die in Nederland al langer verboden waren zijn hier nog steeds te koop. Zo heb je in Duitsland bij veel pijlpakketten nog steeds pakjes met strijkers zitten. Iets dat in Nederland al geruime tijd ondenkbaar is. Daarnaast hebben ze in Duitsland nog steeds van die leuke knallers met voorbrander. De XP3, die wij in 2019 ook verkochten deed me daarbij altijd denken aan de Poolse Nitraat (dit zal niet geheel toevallig zijn 😉).

Zoals voor elke categorie in ons vuurwerk assortiment, hebben we ook bij het knalvuurwerk gedacht aan elke liefhebber.

Reuzen Astronaut

Reuzen astronaut; een leuke knaller die per 48 stuks verpakt zijn. Met zijn 0,7 gram buskruit per stuk is het een prima stukje vuurwerk om erbij te hebben.


 

Spanish Cracker XLSpanish Cracker XL; meer dan dubbel zo zwaar als de Reuzen astronaut zijn is de Spanish Cracker XL met zijn 1,8 gram buskruit per knaller. Ik kan niet echt zeggen dat ik deze harder vind gaan dan de astronaut. Wel klinken ze wat zwaarder, waardoor de druk iets hoger lijkt. Verder zien ze er natuurlijk wel een stuk imposanter uit dan de astronaut.

 

Color Thunder Black EditionColor Thunder Black Edition; nu begint het interessant te worden. Deze met 2,5 gram buskruit gevulde knaller heeft een RODE voorbrander. Je moet het niet willen vergelijken met een flashkruit gevulde nitraat, maar voor een legale knaller is dit er zeker eentje om erbij te nemen.
 

Funke TitanschlagFunke Titanschlag; Een van mijn wensen voor dit jaar is om de Funke Titanschlag in het assortiment te hebben. Dit stukje knalvuurwerk met BLAUWE voorbrander gaat de Color Thunder toch wel te boven. De helderheid van de voorbrander is alleen al de moeite waard deze in je persoonlijke vuurwerkshow op te nemen. Ook de Titanschlag heeft een vulling van 2,5 gram en is qua knal vergelijkbaar met de Color Thunder.
 

Vipper 5 van PyrotradeVipper 5 van Pyrotrade; Niet alleen het label van deze knaller is aanzienlijk verbeterd t.o.v. de oude versie. Ook de uitwerking van de knal is er naar mijn mening op voorruit gegaan. Met 5 gram buskruit per stuk is dit een van de zwaarste knallers die je categorie F2 in Duitsland zult tegenkomen. Wil je ze nog zwaarder hebben, dan heb je als alternatief The King, van FireEvent. Zwaarder knalvuurwerk zul je in Duitsland niet tegen komen. The King heeft een vulling van 6 gram buskruit. Omdat The King qua prijs/ kwaliteit verhouding minder interessant is hebben wij ervoor gekozen deze niet in het assortiment op te nemen. Want tja, om nu te zeggen dat die ene gram extra het verschil maakt…. Ik hoor het er niet aan af.

© 2017 - 2022 ProPyro | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel