Sterretjes blog


Je zou het misschien niet zeggen, maar sterretjes zijn een vuurwerk product. Ondanks dat veel mensen het niet zo zien, is en blijft het vuurwerk. Ze vallen onder de categorie kindervuurwerk en worden vaak aangemerkt als ‘koud vuur’. Niets is minder waar! In deze sterretjes blog lees je alles over sterretjes kopen, hoe ze aan te steken en waar je voor moet opletten.  

Wat zijn sterretjes nu eigenlijk 

Een sterretje bestaat uit een ijzerdraad met daar omheen een hoeveelheid aan pyrotechnischSterretjes blog mengsel. Dit wordt aangebracht op het ijzerdraad, op het moment dat het mengsel stroperig vloeibaar is. Door het draadje één of meerdere keren in het mengsel te dopen, blijft er telkens een laagje plakken. Als de sas (het mengsel) eenmaal is opgedroogd heb je een sterretje zoals je deze kent. 

 

Pyrotechnisch mengsel van sterretjes 

Iedereen die geen zin heeft in een technisch verhaal, kan dit stukje beter even overslaan 😉. In principe bestaat het mengsel uit 4 ingrediënten. Als brandstof wordt houtskool of zwavel gebruikt, dit in een samenstelling die buskruit genoemd mag worden. Het ‘sparkle effect’ komt af van het ijzer of aluminiumpoeder dat in het mengsel zit. Geloof het of niet, maar zelfs in sterretjes wordt suiker gebruikt. In dit geval als bindmiddel, niet om te eten dus. Als laatste toevoeging krijgt het een oxiderend middel als kalium of bariumnitraat.  
Wanneer je deze ingrediënten mengt met water ontstaat het eerdergenoemde stroperige geheel. Doordat de ingrediënten goed door elkaar worden gemixt zitten de brandstof en oxidator verdeeld over het gehele mengsel. Hierdoor brandt het sterretje geleidelijk en langzaam op.  

 

Waar sterretjes kopen 

Als je het ons vraag koop je jouw sterretjes natuurlijk bij ProPyro. Omdat sterretjes onder kindervuurwerk vallen, kun je deze kopen op de hoek van iedere straat. Voor het verkopen van kindervuurwerk heb je namelijk geen speciale bunker nodig om dit in op te slaan. Koop je de sterretjes bij ProPyro, dan kun je deze ophalen bij een van onze locaties in Nederland of Duitsland. Omdat vuurwerk niet verzonden mag worden, sterretjes ook niet, werken wij met verschillende afhaal locaties. Zie je, zo heeft deze sterretjes blog toch heel wat waardevolle info.
 

Bestel hier! knop

 

Soorten en maten sterretjes kopen 

Iedere importeur heeft sterretjes in het assortiment. Zeg nu eerlijk, je bent toch ook geen echte importeur als je geen sterretjes verkoopt. Dit is eigenlijk wel het stukje vuurwerk waar voor de meeste liefhebbers de liefde begint. Sterretjes worden aangeboden in verschillende lengtes en vormen. Voor feestjes en partijen zijn de 70 centimeter sterretjes het meest populair. Onder kinderen zijn dit meestal die met een lengte van 16 centimeter. Alles wat er tussenin zit loopt minder hard. Het zijn niet alleen kaarsrechte ijzerdraadjes die ze in het stroperige mengsel dopen. Zo zijn er ook cijfers, jaartallen en zelfs eenhoorns verkrijgbaar. Ja je het leest het goed, er is ook een sterretje in de vorm van een eenhoorn. En wij van ProPyro zouden niet de grootste aanbieder van kindervuurwerk zijn als wij deze niet hebben. Dus ook deze roze gekleurde ster kun je bij ons gewoon bestellen. Naast verschillende vormen worden er door een aantal importeurs ook diverse kleuren aangeboden. Deze zijn vaak te koop onder de naam NEON SPARKLERS. Wij hebben er een aantal soorten van in het assortiment. Dit zijn sterretjes met een extra ingrediënt, namelijk een metaal of zout, zoals koperchloride of calcium.  

Sterretjes NicoSterretjes1celebration sparks

 

Wat zijn de beste sterretjes

Tussen sterretjes van verschillende importeurs zit vaak niet heel veel verschil. De een gebruikt een net wat dikker ijzerdraadje en de ander doet er wat meer kruit op. Voor het vasthouden en de veiligheid hiervan hebben wij het liefst een wat dikker draadje. Deze buigt minder makkelijk om waardoor het ook voor kinderen veiliger is. Qua kruit is het allemaal redelijk vergelijkbaar. Voor de 16 centimeter sterretjes schommelt het een beetje tussen 1 en 1,3 gram per stuk. Waar ook nog verschil in kan zitten is de coating laag op de sterretjes. Om ervoor te zorgen dat de metalen in het mengsel niet gaan oxideren wordt er een coating laag op de sterretjes aangebracht. Als deze coating laag niet goed is, zorgt dit ervoor dat de sterretjes makkelijker gaan brokkelen. Wij hebben het echter nog niet echt gezien, dus het is niet iets om je keuze vanaf te laten hangen.  

 

Wanneer sterretjes afsteken 

Wat ons betreft gaat er geen feestje voorbij zonder dat daarbij vuurwerk wordt afgestoken. Hoe klein of groot dit vuurwerk is doet dan niet ter zake. Het gaat om de sfeer die het met zich meebrengt. Zoals een schipper fascinatie heeft voor de beweging van de golven hebben wij dit voor het effect, de geur en het geluid van vuurwerk.  
Veel mensen die sterretjes kopen, gebruiken dit voor een bruiloft. Hierbij krijgt iedere gast een sterretje van 70 centimeter die dan in een bepaalde samenstelling worden aangestoken. Met de juiste camera en instellingen levert dit geweldig mooie plaatjes op, waar het bruidspaar nog jaren van kan genieten.  Heb je zomaar een hele romantische tip gekregen in dit sterretjes blog ;). 

Maar het zijn niet alleen bruiloften waarbij vuurwerk wordt ingezet. We zien dat er voor kinderfeestjes ook steeds vaker sterretjes en ander kindervuurwerk wordt gekocht. Ook bij bijvoorbeeld begrafenissen en voetbalwedstrijden zien we het steeds meer. 

Vuurwerk op feestSterretjes bruiloft

Zijn sterretjes gevaarlijk 

Sterretjes kopen is niet voor kinderen, ondanks dat je dit in de eerste instantie zou denken. Veel mensen hebben het idee dat ze onschuldig zijn en geen kwaad kunnen. Vaak wordt het zelfs aangemerkt als ‘koud vuur’. In wezen bestaat koud vuur niet. De vonken ofwel sterretjes die van het staafje afkomen branden zeer kort en geven dus weinig gevoel wanneer ze de huid raken. Maar kom je dichter bij het staafje, dan kan je zien dat deze letterlijk roodgloeiend is. Daarbij kunnen de sterretjes een temperatuur genereren die oploopt tot 1.100 graden Celsius. Een ongekende warmte dus, die je niet graag beetpakt.  

Doordat veel mensen in de veronderstelling zijn dat sterretjes geen kwaad kunnen, wordt er onzorgvuldig mee omgegaan. Net als bij elk ander vuurwerkstuk geldt dat het geen kwaad kan, mits je weet waar je mee bezig bent. Een groot deel van de brandwonden bij legaal vuurwerk zijn afkomstig van sterretjes. Ben gewaarschuwd, zeker met de kinderen in de buurt.   

 

Hoe sterretjes veilig aansteken 

Wil je er zeker van zijn dat je jouw sterretjes op een veilige en verantwoorde manier afsteekt? Houd dan in ieder geval rekening met een aantal punten:

  • Geef de sterretjes niet aan te jonge kinderen. Zoals eerder aangegeven kunnen sterretjes een temperatuur van 1.100 graden Celsius bereiken. Je moet dus in alle gevallen weten wat je doet en sterretjes niet uit speelsheid willen beetpakken. Het is daarom verstandig de sterretjes weg te houden van heel jonge kinderen. Welke leeftijd hierbij past is per kind verschillend, maar onder de 6 jaar zouden wij over het algemeen afraden.  
  • Steek bij kinderen jonger dan 12 jaar de sterretjes altijd af onder toezicht van een volwassene. 
  • Ondanks dat je ze binnen kunt afsteken, doe het bij grotere aantallen bij voorkeur buiten. 
  • Steek ze niet af in de buurt van licht ontvlambare materialen, zoals slingers of kleding. 
  • Steek sterretjes alleen af op een plek waar genoeg ruimte is, zodat spullen en andere mensen niet te dichtbij komen. 
  • Kies bij het afsteken voor een ruimte met een relatief hoog plafond. 
  • Steek je sterretjes aan met een gestrekte arm. 

Sterretjes oud en nieuw

 

© 2017 - 2022 ProPyro | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel