VEILIGHEID VUURWERK AFSTEKEN!


Hé vuurwerkfan,

Het moment dat de klok op 1 januari, klokslag twaalf uur slaat, krijgt de adrenaline vaak de overhand. Logisch, want dan wil je nog maar één ding en dat is natuurlijk vuurwerk afsteken.

 

Desondanks vinden wij dat veilig omgaan met vuurwerk op Oudjaarsavond en Nieuwjaarsnacht op nummer één hoort te staan. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende veiligheidsmaatregelen hebt getroffen.  

 

Als iedereen de onderstaande maatregelen zou volgen tijdens het afsteken van vuurwerk, zouden er nagenoeg geen slachtoffers meer vallen. Dat zorgt er weer voor dat de vuurwerkdiscussie niet elk jaar opnieuw oplaait en dus dat deze mooie traditie behouden blijft.

 

Wil je de printversie? Download hier de flyer met veiligheidsinstructies

 

 

Vader en zoon - Vuurwerk

 

 

 

  
Lees de vuurwerk beschrijving

Lees altijd goed van tevoren de beschrijving op het vuurwerk. Doe dit overdag op je gemak en niet pas 's avonds als je met je aansteeklont in de aanslag staat. Ontdoe je vuurwerk eventueel ook alvast van het plastic dat aan de bovenzijde zit.

Plaats vuurwerk niet tussen gebouwen

Plaats het vuurwerk niet tussen gebouwen en/of auto's. Steek bij voorkeur het vuurwerk af op een open veld of een ruime kruising. Zo komt je vuurwerk ook veel beter tot zijn recht!

Draag een vuurwerkbril

Of je nu omstander bent of het vuurwerk zelf afsteekt, er kan altijd iets misgaan. Zorg er daarom voor dat je ogen goed beschermd zijn door het dragen van een veiligheidsbril.Plaats het vuurwerk op de grond

Plaats het vuurwerk vóór het aansteken op de grond. Doe dit bij voorkeur ook met vuurwerk dat je normaliter na het aansteken weggooit, zoals knalvuurwerk.

Zet vuurwerk op stabiele ondergrondZorg dat je vuurwerk niet om kan vallen!!! Plaats het op een stabiele ondergrond en steek het aan met een aansteeklont. Gebruik bij voorkeur ook een vuurwerkklem of zet je vuurwerk vast tussen twee grote stenen.Zet vuurpijlen in een standaardGebruik voor het afsteken van vuurpijlen een vuurwerkklem of fles. Vul de fles met zand, of beter nog, begraaf de fles overdag alvast gedeeltelijk. 
Neem afstand tot het vuurwerk

Kijk voordat je het vuurwerk aansteekt of eventuele omstanders op voldoende afstand staan. Als je het vuurwerk hebt aangestoken, neem dan ook zelf voldoende afstand. 

Ruim het vuurwerk naderhand op

Ruim op 1 januari al je afgestoken vuurwerk en de ‘weigeraars’ op. Hiermee voorkom je dat kinderen het vuurwerk oprapen en het nogmaals proberen aan te steken, met alle mogelijke gevolgen van dien…

Ga nooit boven vuurwerk hangen

Ga tijdens het aansteken nooit boven het vuurwerk hangen. Steek de lont vanaf de zijkant aan. Mocht het onverhoopt te vroeg afgaan, dan voorkom je in ieder geval dat het vuurwerk op je afkomt.

Gooi niet met vuurwerk naar mens of dier

Gooi NOOIT je vuurwerk naar mensen of dieren! Hetzelfde geldt voor het richten van je vuurpijlen, cakes en andere vuurwerkartikelen.

Drink geen alcohol tijdens het vuurwerk afsteken

Drink vóór het afsteken van vuurwerk geen alcohol. Dit tast je inschattingsvermogen aan en maakt je wellicht overmoedig.

Draag veilige kleding tijdens het vuurwerk afsteken

Draag tijdens het afsteken van vuurwerk geen licht ontvlambare kleding. Ook het dragen van kleding met een capuchon wordt afgeraden.

    

 

Naast dat de jaarwisseling wat ons betreft het leukste feest van het jaar is, zouden we ook graag zien dat dit het veiligste feest van het jaar wordt. Denk aan je eigen veiligheid en die van anderen. Zorg ervoor dat je het vuurwerk op een verantwoorde manier aansteekt. De producten op deze pagina kunnen daaraan bijdragen. 

 

© 2017 - 2022 ProPyro | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel