Vuurwerk kopen en verkopen: wetten en regels


Vuurwerk kopen en verkopen. Wat zijn nu eigenlijk de regels? Wat mag er wel en minstens net zo belangrijk, wat mag er niet? Wij krijgen veel vragen die gaan over de het kopen van vuurwerk. Er is veel onduidelijkheid onder mensen over de do’s en dont’s. Als je het ons vraagt is het maar wat logisch dat wij veel van deze vragen krijgen.

Er zijn veel wetten en regels die gelden als het gaat om het kopen en verkopen van vuurwerk. Ook slaat de politiek regelmatig een kritische noot over vuurwerk. Daarbij komt dat elk land op veel gebieden weer zijn eigen regels heeft. Dus waar doe je als consument a la 2021 nu eigenlijk nog goed aan…

In deze blog gaan wij hier verder op in. We zullen ons beperken tot de koop en verkoop van vuurwerk in Duitsland, Nederland en België. Om het meteen technisch te maken spreken we in deze blog over de categorieën F1 en F2 vuurwerk. Uiteraard leggen we hier ook uit wat deze beide categorieën inhouden.

Categorie F1 ofwel kindervuurwerk

Wat ons betreft is Categorie F1 ofwel kindervuurwerk bijzonder ondergewaardeerd. Dit vuurwerk heeft veel meer in zich dan de meeste mensen beseffen. Daarbij is het al leuk voor kinderen vanaf, laten we zeggen 2 jaar. Maar goed, deze blog is niet bedoeld om jullie te overtuigen van het pracht dat kindervuurwerk te bieden heeft. Dat mogen jullie zelf ontdekken.

Over het kindervuurwerk kunnen we in principe kort en krachtig zijn. Voor deze categorie worden zowel in Nederland, België en Duitsland dezelfde regels gehanteerd. In ieder geval als het gaat om het kopen van dit vuurwerk. Kindervuurwerk mag het hele jaar door verkocht, gekocht en afgestoken worden. Qua opslag houden de drie landen er wel verschillende regels op na. Zo mag kindervuurwerk in Nederland verkocht worden in panden met een detailhandel functie. De winkelier mag in zijn winkel maximaal 200 kilo brutogewicht aan vuurwerk hebben liggen, zonder dat daarvoor een bunker nodig is. In Duitsland mag een winkelier zich nog gelukkiger prijzen. Hier mag namelijk zonder tussenkomst van een bunker 70 kilo kruit bewaart worden wat neerkomt op circa 350 kilo bruto gewicht. Wat de regels in België zijn…uhm… het antwoord op die vraag blijf ik je even schuldig. Voor nu ook niet het meest interessante onderwerp denk ik zo 😉.

Categorie F2 ofwel siervuurwerk

Als we in Nederland spreken over vuurwerk, zowel in het nieuws als wanneer mensen van plan zijn om vuurwerk te kopen, hebben ze het meestal over Categorie F2 ofwel siervuurwerk. Dit is het vuurwerk dat we met z’n allen op 31 december om 0:00 de lucht in knallen. Alle discussies die gevoerd worden binnen de politiek, alles wat je hoort op het nieuws, iedere tegenstander en voorstander die je ziet, spreekt of hoort, vestigt zich op siervuurwerk. Tenminste dat denken de meeste. Om op deze laatste uitspraak even kort in te gaan... Veel tegenstanders van vuurwerk vergissen zich in het verschil tussen siervuurwerk en het vuurwerk dat de boosdoener is bij rellen, geweld en vandalisme. Laten we voor het gemak even aannemen, dat het bij dit soort zaken om illegaal vuurwerk gaat.

Maar nu, kort gezegd zijn de regels voor de verkoop en het kopen van vuurwerk in Duitsland, België en Nederland toch wel enigszins anders. Als je vuurwerk wilt kopen in de Categorie F2, zal je in zowel Nederland als Duitsland moeten wachten tot de laatste drie dagen van het jaar. Wel kan je dit vuurwerk het hele jaar door online bestellen, maar enkel op die drie dagen mag een winkelier, zoals wij, je het vuurwerk mee naar huis geven. In België denken ze daar heel anders over. Ik zeg het niet graag, maar daar mag je het hele jaar door siervuurwerk kopen. Dus als je midden in de zomer zin hebt om vuurwerk af te steken, maar je hebt niks in huis, dan rij je naar België. Daar zijn winkels die draaien het hele jaar op niks anders dan vuurwerk. En geloof me, het enige dat je daarbinnen tegenkomt zijn Nederlanders die gek genoeg zijn geweest om vanuit alle hoeken van Nederland naar België te rijden. Wat zijn we toch ook een fantastisch volk :P. Nu moet je alleen niet denken dat als je naar België rijdt en daar in de zomer je kofferbak vol gooit met vuurwerk, dat je dan goed bezig bent. Want foei foei, het is niet wat je als brave burger van de Nederlandse staat hoort te doen. Sowieso als je vuurwerk koopt, of dat nou in Nederland, België of Duitsland is, mag je maximaal 25 kilo bruto gewicht per voertuig vervoeren. Onze grootste compound mag je dus in principe al niet eens met één auto op komen halen. Daarbij is het ook zeker niet de bedoeling, dat je als brave burger midden in de zomer siervuurwerk af gaat steken.

Tijdens het schrijven van deze blog komen er steeds meer regels in mij op, waar ik het ook nog over moet hebben. Zelfs in mijn hoofd begint het op dit moment al te duizelen. Ik beperk me dus echt maar even tot wat iedereen die vuurwerk wilt kopen zou moeten weten. En natuurlijk wat geinige onnozele regeltjes😉.   

Om iedereen bij de les te houden, laat ik eerst maar even opsommen, wat we tot nu toe aan regels hebben benoemd:

 • Categorie F1 ofwel kindervuurwerk > Verkoop het gehele jaar in alle landen.
 • Categorie F2 ofwel siervuurwerk > Verkoop NL en DE laatste 3 dagen van het jaar.
 • Categorie F2 ofwel siervuurwerk > Verkoop België het gehele jaar.
 • Vervoer van vuurwerk maximaal 25 kilo per voertuig het gehele jaar.

Wist je trouwens dat er een klein stukje België midden in Nederland ligt? En belangrijker nog, dat dit stukje België meer vuurwerkwinkels heeft dan de meeste gemeenten in Nederland! Baarle Hertog is een exclave midden in Nederland van nog geen 7,5 vierkante kilometer. Dit plaatje draait volledig op Nederlands vuurwerktoerisme. Geweldig toch!?!

Dan nu, rij jij in je cabrio, midden in de zomer met je goede gedrag naar België. Je struint wat winkeltjes af in Baarle Hertog en ploft je kofferbak vol met niet meer dan 25 kilo vuurwerk. Ik ben goed bezig denk je dan. Nou niet helemaal… Heb jij bijvoorbeeld bij de Inspectie voor Leefomgeving en Transport wel netjes 48 uur van te voren gemeld dat je vuurwerk wilde gaan kopen in België? Nee he, dat ben je vergeten of sterker nog, wie weet nou dat je dit hoort te doen? Daarbij moet het vuurwerk wel voldoen aan de Nederlandse wet en regelgeving. Een van de belangrijkste dingen die je moet onthouden is dat het vuurwerk een Nederlandse beschrijving dient te hebben. Een wassen neus natuurlijk, want niemand leest deze, maar dat is nu eenmaal een regel die iemand die nog nooit vuurwerk heeft afgestoken, ooit bedacht heeft.

Ik maak het nog een klein beetje ingewikkelder, maar dan is het voor de gemiddelde vuurwerk koper ook wel redelijk compleet. Nederland is op het gebied van bepaalde artikel groepen namelijk nog een stukje strenger dan onze buurlanden. Zo mag je in Nederland geen knalvuurwerk, vuurpijlen, Romeinse kaarsen en single shots (thunderkings) meer kopen, verkopen, bezitten en afsteken. Deze artikel groepen zijn zowel in België als Duitsland wel toegestaan. Je zult artikelen uit al deze groepen dan ook bij ons in de webshop tegenkomen. Wij geloven niet dat een verbod op deze artikelen de problematiek rondom vuurwerk zal oplossen. Maar dat is weer een andere discussie…

Nog even kort je aandacht voor twee nog niet benoemde vuurwerk categorieën, waar ik in deze blog verder niet te diep op in ga. De categorieën T1 en P1. We hebben als vuurwerkwinkelier in België en Duitsland naast kindervuurwerk en siervuurwerk ook nog enkele andere categorieën liggen die jij volgens de Nederlandse wetgeving niet mag bezitten. Dit zijn de categorieën T1 en P1. Onder T1 wordt verstaan Theatervuurwerk. Dit zijn artikelen als rookbommen, grote Bengaalse fakkels, sparkle machines, etc. De categorie P1 is er een die België bijzonder populair maakt onder de toeristen. Nitraten die zeer geliefd zijn, vallen namelijk meestal binnen deze categorie.

Verschil kindervuurwerk en siervuurwerk

Nu is het natuurlijk leuk dat je weet wanneer je wat mag kopen en verkopen, maar als je het verschil niet weet tussen kindervuurwerk en siervuurwerk, schiet je daar nog niets mee op. In ieder geval kan je het terug vinden op de verpakking van je vuurwerk. Daarop staat beschreven binnen welke categorie het valt. Daarbij behoort de winkelier waar jij je vuurwerk gaat kopen je dit ook te kunnen vertellen. Maar ja dan weet je natuurlijk nog niet echt iets. Daarom zal ik je kort uitleggen wat je nu tijdens het afsteken voor een verschillen mag verwachten tussen deze beide categorieën vuurwerk. Kindervuurwerk is in ieder geval een heel stuk minder heftig dan siervuurwerk. Zo komt het niet buiten een cirkel van 1 meter. Er zijn fonteinen die wat hoger komen, maar in principe mag dit dus niet. Koop je vuurwerk dat hoger gaat dan pak en beet 1 meter, dan is de kans als zeer groot dat het gaat om siervuurwerk. Daarbij bevat kindervuurwerk per aan te steken item een stuk minder kruit. Zo zijn Bengaalse fakkels gelimiteerd op 20 gram en bijvoorbeeld fonteinen op 7,5 gram. Kindervuurwerk knalt ook nooit. Het kan knetteren, maar echt knallen doet het niet. Ook dan zou het minimaal categorie F2 zijn. Dan is er ook nog allerlei klein vuurwerk met weinig kruit, dat binnen de categorie siervuurwerk valt, maar om dit exact te weten moet je gewoon goed kijken wat je koopt. In de basis is het verschil in ieder geval redelijk duidelijk.

Denk je nu: “Shit! Door het vuurwerkverbod in mijn gemeente kan ik mijn buurman niet meer imponeren met mijn toffe vuurwerk collectie”, dan heb je het mis. Natuurlijk kan dat wel. Ook met kindervuurwerk kun je prima de blits maken bij jou in de straat of tegenover je vrienden. Wij zijn de kindervuurwerk specialist en hebben zo ongeveer alles van elke importeur in huis. Laat ons weten op wie je indruk wilt maken en wij vertellen je wat je nodig hebt.

Als je het zo leest klinkt het kindervuurwerk natuurlijk ontzettend schattig en ongevaarlijk. Maar… dat is alles behalve waar. Het is en blijft natuurlijk vuur en er komen kleine explosies bij kijken. Ga daarom verstandig om met elk willekeurig vuurwerk artikel. Je hoeft echt niet voor een knetterrotje achter een betonnen wand van 30 centimeter te gaan staan, maar hou in ieder geval rekening met een gepaste afstand.

Voor de ouders onder ons. Zelf heb ik twee jonge kinderen en ik vind het geweldig om met de twee heren lekker vuurwerk af te steken. Zij brengen bij mij weer helemaal dat jeugdige enthousiasme naar boven. Ze zijn nu nog te jong (2 en 4) om zelf iets af te steken. De verpakkingen schrijven voor dat je kinderen er pas vanaf 12 jaar zelf mee aan de gang mag laten gaan. Gedeeltelijk kan ik me hierin vinden. Maar ik weet ook, dat het hier niet zo lang gaat duren. Onder bewuste begeleiding van een oplettende ouder kunnen ze al vrij vroeg zelf dingen vasthouden en afsteken. Maar alsjeblieft let bijzonder goed op als je dit doet. Ook sterretjes worden gruwelijk heet en kunnen temperaturen tot wel 1.100 graden Celsius bereiken.

Heb je nog twijfels over wat wel en niet mag? Geen probleem. Kom je bij ons in de winkel, dan kunnen we je per artikel vertellen wat er wel en niet mag in Nederland. We vetellen je ook hoe je veilig me je vuurwerk om kunt gaan en weten precies hoe jij je budget optimaal kunt besteden. Wij hebben liefde voor vuurwerk en willen dit maar wat graag met je delen.

Afsteken van siervuurwerk

Nu heb jij als brave burger je volledig aan de regels gehouden en heb je op 29 december je vuurwerk gekocht bij een erkende vuurwerkhandel. Alles tip top in orde en ben je helemaal klaar om knallend het jaar uit te gaan. Dan begint op 30 december je zoon van 10 te zeuren dat het vuurwerk nu wel lang genoeg op de plek van de kerstboom heeft gestaan. Pap zullen we wat afsteken? Ja waarom niet denk je dan… Maar je vrouw is het daar niet mee eens. En wettelijk gezien helemaal terecht. In Nederland mag je siervuurwerk namelijk alleen afsteken van 31 december 18:00 tot 1 januari 2:00. Jammer denk je bij jezelf, maar jij ben niet voor één gat gevangen. Je hebt namelijk ook een tas ramvol kindervuurwerk meegenomen. Jij en je kids kunnen dus gewoon 24 uur per dag lekker stoken.

Opslag van vuurwerk

Je hebt vuurwerk gekocht en het staat inderdaad op de plek van de kerstboom die je na de kerst direct in de kou hebt gezet. Maar dan slaat het noodlot toe. Terwijl jij je zit te verlekkeren op al het moois dat er staat hoor je achter je Piet Paulusma het weerbericht presenteren. Er worden tijdens de jaarwisseling zware mistbanken verwacht. Het zicht zal rond middernacht beperkt zijn tot enkele meters. Het kindervuurwerk kun je gerust afsteken, maar het siervuurwerk gaat zo hoog dat je hier niets van zult zien. Waar moet je nou heen met al dat moois? Je kunt natuurlijk naar buiten rennen en het direct afsteken, maar dat doe je als brave burger niet. Dus de enige optie die dan overblijft is het bewaren van je vuurwerk tot de volgende jaarwisseling. Gelukkig mag dit van de wet en mag ieder huishouden 25 kilo bruto gewicht tussen de bakblikken en foto’s van oma bewaren. Dus wanneer je weer op het nieuws hoort dat iemand 10.000 kilo vuurwerk in zijn garage had liggen hoef je niet te denken dat die arme mensen vorig jaar heel veel last hadden van de mist. Die mensen doen hele andere dingen dan het netjes bewaren omdat ze het zonde vonden het tijdens de mist af te steken.

Nu is het in deze blog toch voornamelijk gegaan over het kopen en afsteken van vuurwerk. Het verkopen heb ik toch meer achterwege gelaten. Dat lijkt me ook minder interessant voor de gemiddelde lezer van dit bericht.

Let er bij het kopen van vuurwerk ook op dat je voldoet aan de leeftijdsgrens. Deze kan verschillen per categorie en per land.

Opsomming van de wetten en regels

Zo, nu staat er toch een hele tekst met een wirwar aan wetten, regels en (on)gevraagde adviezen. Onze vuurwerkwinkel zit in Duitsland en omdat ik jou zeker niet willen dwingen de hele tekst te lezen som ik de regels nog even voor je op. Het gaat hierbij om de regels voor Duitse vuurwerkwinkels.

 

 • Kindervuurwerk kopen is het gehele jaar toegestaan aan personen ouder dan 12 jaar.
 • Kindervuurwerk mag je het gehele jaar door afsteken.
 • Siervuurwerk kopen mag enkel tijdens de laatste 3 dagen van het jaar.
 • Afsteken van siervuurwerk mag enkel van 31 december 18:00 uur tot 1 januari 2:00 uur.
 • Je mag maximaal 25 kilo brutogewicht per voertuig vervoeren (ook in NL).
 • Vuurwerk moet een CE-keurmerk hebben en een Nederlandse beschrijving
 • Officieel moet je het importeren van vuurwerk 48 uur van te voren melden bij de ILenT.
 • Vuurwerk mag nooit, welke categorie dan ook, thuis worden bezorgd.
© 2017 - 2022 ProPyro | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel