Nitraten kopen


Nitraten kopen, is dat nog van deze tijd of koersen we af op het einde van de nitraat? In mijn jonge jaren was het geen probleem om aan nitraten te komen, maar een beetje spannend was het altijd wel. Er hing toch altijd iets mysterieus om de mensen die ze verkochten. Zelf heb ik maar weinig bezoekjes gebracht aan België om daar wat leuk knalvuurwerk te halen. Meestal toverde een van de jongens op school wel een aantal pakjes uit zijn schoolkluisje of kocht ik wat pakjes nitraten via, via, via.  

Het lijkt alsof de tijden verandert zijn, maar dit kan ook mijn perceptie zijn van het huidige moment. Het is zo makkelijk om even op en neer te knallen naar België om daar je nitraten te kopen. Maar de grote vraag is, hoelang dit nog gaat duren. Ook in België spreken politici zich steeds sterker uit over de met flashkruit gevulde knallers. Jaarlijks trekken honderdduizenden Nederlanders de grens over om daar het een en ander aan leuk siervuurwerk en nitraten te kopen. Dit tot ongenoegen van de Nederlandse politiek en dus ook van de Belgische. Ondanks dat het de Belgische staatskas lekker spekt zijn ze er nu toch wel klaar mee. Zo deden burgemeesters uit Vlaanderen recentelijk een oproep om de verkoop van P1 artikelen als knallers, fakkels en rookbommen een halt toe te roepen. We noemen het bewust P1 artikelen en geen vuurwerk, omdat P1 eigenlijk geen vuurwerk is… We komen hier laten op terug.

  

De burgermeesters beargumenteren dat de nitraten niet gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. En daar hebben ze natuurlijk wel een punt. Los van het feit dat de klasse P1 niet voor amusement is, wordt het knalvuurwerk vaak ingezet om dingen te slopen. Nu is er van het amusement stuk wat te zeggen. Ik bedoel, waarom zouden nitraten niet voor amusement gebruikt kunnen worden? Het is toch heerlijk om op een oudejaars dag wat rond te lopen met een hoop knallers op zak 😊. De andere kant van het verhaal is inderdaad het vernielwerk dat erbij komt kijken. Het is voor gemeenten een grote frustratie om te zien dat ze na elke jaarwisseling een nieuwe schadebalans op moeten gaan maken. Desondanks ben ik ervan overtuigd dat het vernielwerk niets te maken heeft met de nitraten die je in de Belgische vuurwerkwinkel kunt scoren.
 

Wat is P1 ‘vuurwerk’ nu eigenlijk? 

Wie nitraten wil kopen komt al snel uit bij het P1 ‘vuurwerk’. P1 producten vallen onder de Regeling overige pyrotechnische artikelen (ROPA) en zijn alleen toegestaan voor het doel wat ze dienen. Zo zijn harde knallers bijvoorbeeld officieel bedoeld voor het controleren van spoorwegen of om te kijken of aibags goed werken. Knallers als nitraten en het overige P1 ‘vuurwerk’ is dus volgens de wet geen vuurwerk.  We stellen het even simpel, maar dat is wel waar het om gaat. Al met al super tof dat het daarvoor bedoeld is, maar we weten allemaal toch wel wat er daadwerkelijk mee gebeurd? Ik bedoel importeurs als Zena en Funke maken geen nitraten met crackling, fluit, voorbrander en wie weet wat nog meer, omdat dit zo enorm helpt bij het controleren van de spoorwegen of het wegjagen van wat vogels. Ze geven ze ook niet voor niks van die gave labels. Dit wordt alleen maar gedaan om de verkoop in de vuurwerkwinkels te stimuleren. Het overgrote deel wordt namelijk gekocht door jongens en meiden die van vuurwerk houden en zin hebben om daarbij lekker te knallen. Tot dusver geen probleem toch?
 

Nitraten kopen een probleem? 

Wat maakt nitraten kopen dan toch een probleem? In feite is het de politiek niet te doen om de nitraten. Al decennia lang wordt de verkoop en het kopen van nitraten gewoon gedoogd. Zowel door de Belgische, Duitse als Nederlandse overheid. Je kunt ze dan wel niet kopen in Nederland, maar ze doen er ook niet heel veel aan om de koop van nitraten in België tegen te houden. Het echte probleem zit hem daarmee dus niet in de P1 knallers/nitraten. Het gaat om de knallers die dan wel weer onder vuurwerk vallen. Namelijk die uit de categorie F4.  

  

 

 FP3 van Jorge

 

  
 

 Lawinepijlen


 

 

 
 Super vlinders
 

 

 

Het gaat in dat geval meer om de grotere knallers. En die worden steeds gekker. Ik ken nog wel de verhalen van mijn ouders dat ze betonstrijkers en dikke Bertha’s kochten. In mijn tijd waren dat de Poolse Nitraat (FP3) van Jorge, Lawinepijl en Super Vlinder. Tegenwoordig gaat het vooral over Cobra’s en hoe groter hoe beter. Het begon met de 40 grams knaller; de Cobra 6. Inmiddels zijn we al aanbeland bij de Cobra 8, een knaller met 100 gram kruit. Het is gewoon bizar hoe hard deze dingen knallen. En dan zijn Cobra’s nog niet eens de zwaarst beschikbare knallers… 
 

 

Kijk, op zich is er nog steeds geen enorm probleem als er een stoot van deze knallers Nederland binnenkomt en wordt afgestoken. Er zullen veel mensen zijn die rechtop in hun stoel zitten als er zo’n ding voor hun deur af gaat. Dat is inderdaad niet waar je perse op zit te wachten, maar hé ‘leven en laten leven’ toch?! Iedereen doet wel iets dat een ander niet leuk vindt en dat moeten we als samenleving van elkaar accepteren. De pijn van veel mensen die tegen het knalvuurwerk zijn gaat alleen iets verder. En op sommige vlakken kan ik me daar met pijn in mijn hart ook nog in vinden. 

Of het nu persé meer of harder is dan vroeger, dat weet ik niet. Ik weet wel dat de media ons dat graag doet geloven.

Het feit blijft dat knalvuurwerk, zowel uit de categorieën P1 als F4, wordt gebruikt voor vernielingen en geweld tegen hulpverleners. Naar mijn mening is dit hoe dan ook niet te rechtvaardigen, maar ik denk wel dat het gebruik van P1 nitraten over het algemeen niet het grootste probleem vormt.

Ik zal niet ontkennen dat sommige echt wel flink knallen en een agent goed kunnen laten schrikken, maar meer dan dat is het niet. Ook zal je er geen bushokje of prullenbak mee opblazen. Hiervoor kom je dan toch al snel weer uit bij de F4 knallers, zoals de Cobra 6 of hoger. De nitraten die je koopt in de Belgische vuurwerkwinkel hebben simpelweg niet de kracht om dit te doen. 

Grenzen trekken

Als het P1 knalvuurwerk dus eigenlijk niet het probleem is, waarom is het dan allemaal verboden? Dat is een goede vraag met een vrij simpel antwoord. Er moeten ergens grenzen getrokken worden. Of deze grenzen door de juiste mensen gedefinieerd worden, daar heb ik zo mijn twijfels over. Met alle respect, maar veruit het grootste deel van de Nederlanders met een mening over dit onderwerp weet niet waar hij of zij het over heeft, als denken ze daar zelf vaak anders over. Daarom heeft Nederland dus maar besloten al het knalvuurwerk in de ban te doen. Sinds 2020 is het in Nederland niet meer mogelijk om legaal knalvuurwerk te kopen. In België lijken ze deze tendens nu te gaan volgen, met om te beginnen een verbod op de verkoop van nitraten en ander P1 'vuurwerk'. Voor de controlerende ambtenaar maakt dit het natuurlijk wel een stuk makkelijker. Als het knalt is het sowieso verboden. Dus voor de handhaving: ‘helemaal top’. Voor de vuurwerkliefhebber is het de volgende domper op de vreugde. Voor de relschopper is het… tja… uhm… nou ja. Ik denk dat het geen verschil maakt eigenlijk. Deze groep koopt zijn knallers toch wel middels kanalen die ALTIJD zullen blijven bestaan.
 

Verschil tussen buskruit en flashkruit nitraten. 

Heel basaal gezegd zit het verschil tussen een nitraat met flashkruit en een met buskruit hem in de hardheid van de knal. Bij Flashkruit zitten er metaaldeeltjes in het poeder die ervoor zorgen dat dit kruit sneller ontbrand dan buskruit. Deze snelle ontbranding zorgt voor een hogere druk, wat op zijn beurt weer zorgt voor een hardere knal.


Al tientallen jaren is het in Nederland verboden om vuurwerk met flashkruit te verkopen, maar ook om het in je bezit te hebben. Daarom verkopen wij alleen nitraten die gevuld zijn met buskruit. Doordat onze winkel net een paar meter over de grens in Duitsland gevestigd is, hebben wij het gelukt dat we aan het einde van het jaar nog gewoon knalvuurwerk mogen verkopen. Tijdens onze zoektocht naar het beste en leukste knalvuurwerk hebben we een paar echte toppers gevonden. Zo hebben we een leuke variant op de FP3 nitraat van Jorge, namelijk de Color Thunder Black Edition. Een hartstikke leuke buskruit nitraat met rode voorbrander. Het zwaarste knalvuurwerk dat je bij ons kunt kopen is de Vipper 5. Een ‘nitraat’ gevuld met 5 gram buskruit. Beide knallers komen van Pyrotrade.

 

Wat kost een pakje nitraten? 

Nitraten kun je kopen binnen zo ongeveer elke prijsklasse. Het gaat meer om de kwaliteit dan hoeveel je ervoor betaald, toch? Ik weet niet welke landsgrenzen jij er allemaal voor zou passeren, maar je hebt pakjes variërend tussen de € 3,- en € 20,-. In een pakje nitraten zitten meestal 20 stuks. Naast nitraten heb je ook nog allerlei andere P1 knallers met flashkruit. Hiervan kunnen er tussen de 3 tot wel 100 stuks in een pakje zitten. Besluit je om nitraten te kopen, weet dan dat het in ieder geval in Nederland, België en Duitsland officieel verboden is ze te gebruiken voor vermaak.  

 

Regels omtrent nitraten kopen in Nederland, België en Duitsland anno 2022 

 
 Nitraten kopen in Nederland
 

Afhankelijk van hoe je het bekijkt beginnen we met het meest makkelijke land, namelijk Nederland. Wat het zo makkelijk maakt is dat de regels in Nederland in ieder geval helder zijn. Als particulier mag je in ons land niet in het bezit zijn van P1 artikelen. Al sinds 1980 staat in het vuurwerkbesluit opgenomen dat knalvuurwerk met flashkruit in Nederland niet is toegestaan. In 2020 hebben ze daar ook knallers met buskruit aan toegevoegd. Ofwel, als het knalt is het in Nederland verboden. 

 

 
 Nitraten kopen in België
 

De Belgen doen niet zo moeilijk, of dan juist toch wel… Hier hebben ze namelijk van die omslachtige regels die het wel een erg grijs gebied maken om nitraten te kopen en verkopen. Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om ze te kopen. Als je nitraten koopt mag je deze enkel gebruiken daar waarvoor ze bedoeld zijn en dat is dus niet voor vermaak! ‘We voorzien ze van een prachtig labeltje en verkopen ze in een vuurwerkwinkel, maar je mag ze niet gebruiken voor vermaak…uhu, tuurlijk’ We gaan er natuurlijk ook zeker niet op handhaven, dus als je ze koopt voor vermaak, dan is dat maar zo. Vuurwerk is in België het gehele jaar door te koop. In de vuurwerkwinkels kan je daardoor ook het gehele jaar terecht voor jou favoriete P1 nitraten. 

 


 Nitraten kopen in Duitsland
 

Duitsland lijkt in zijn regels meer op België dan op Nederland. Aangezien nitraten vallen onder P1 artikelen is het geen vuurwerk en mogen deze in Duitsland het gehele jaar door verkocht worden. De koper moet minimaal 18 jaar oud zijn en uiteraard mag je ze niet kopen voor vermaak. Nu vraag je jezelf misschien af waarom we bij ProPyro dan geen ruim assortiment nitraten verkopen? Nou, dat zit zo. In ons contact met de Bezirksregierung werd al kenbaar gemaakt dat ze ons dat niet in dank zouden afnemen. In principe zou het conform de wet zijn als wij nitraten kopen en verkopen. Maar de ambtenaren die ons jaarlijks komen controleren zouden er niet erg blij mee zijn. Ze proberen namelijk al jaren de P1 artikelen uit de particuliere handel te halen. Vanuit onze kant willen we natuurlijk ook onze goede wil laten zien door hier dan niet tegenin te gaan. Door de nitraten niet te verkopen laten wij zien dat wij hun serieus nemen en dat doen zij dan ook wanneer ze ons weer komen controleren 😉.   

© 2017 - 2022 ProPyro | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel