Het verschil tussen kindervuurwerk en siervuurwerk


Bij ProPyro merken we dat er onder onze klanten veel onduidelijkheid is over het verschil tussen categorie 1 en categorie 2 vuurwerk. Voor het gemak proberen wij in onze webshop zoveel mogelijk te spreken over kindervuurwerk en siervuurwerk. Naar ons idee is dit een duidelijker onderscheid dan wanneer we telkens over cat1 en cat2 praten.

Het is begrijpelijk dat niet voor iedere papa en mama te begrijpen is welk vuurwerk nu is toegestaan en wanneer. Met deze blog wil ik jullie hierin duidelijkheid bieden, zodat jij dadelijk als Professionele Pyromaan op een verjaardag exact kunt verkondigen of je neefje nu met kindervuurwerk of siervuurwerk aan het stoken is. Je denkt misschien dat je daarvoor eerst een halve studie moet volbrengen, maar niks is minder waar. Met een paar basis regels kom je al een heel eind. Mocht je echt een expert willen worden, dan lees je gewoon deze hele blog door.

Aan de hand van 5 punten ga ik proberen het verschil tussen de twee soorten vuurwerk duidelijk te maken. Ondanks dat je hem niet in mijn top 5 van verschillen gaat terug zien, wil ik beginnen met hetgeen dat je kunt lezen op vraaghetdepolitie.nl. Ik bedoel wie anders dan de overheid moet ons duidelijk kunnen verstellen wat het verschil is tussen kindervuurwerk en siervuurwerk, toch? Ik wil jullie dan ook niet het onderstaande citaat onthouden:
 


Op zich zijn dit best prima omschrijvingen, maar wat moet je als consument hiermee? Hoe moet een controlerende ambtenaar met deze informatie de straat op? De tekst zegt eindelijk niets en is behoorlijk ruim te interpreteren. Ik gok zo dat jij en ik al een verschillende mening hebben over wat ‘weinig gevaar’ precies inhoud, laat staan over de rest. Zoals ik al zei wilde ik jullie deze omschrijving van de overheid niet onthouden, maar hopelijk komen we aan de hand van mijn eigen top 5 toch een stuk verder.

 

5 belangrijkste verschillen kindervuurwerk en siervuurwerk

Laten we beginnen met de 5 belangrijkste verschillen tussen kindervuurwerk en siervuurwerk. Als je deze kan onthouden, dan ben je al voor 80% expert. Hoe simpel wil je het hebben 😊! De verschillen die ik hieronder heb uitgewerkt zijn voornamelijk zichtbaar op het moment dat het vuurwerk is aangestoken. Als jij een rondje wandelt en je ziet een paar jongens in opperste euforie hun vuurwerk afsteken. Dan kan jij na deze blog met droge ogen en al vanaf een afstand vertellen welke soort vuurwerk ze aan het afsteken zijn.
 

Laten we starten met het meest makkelijk te herkennen verschil. Kindervuurwerk knalt NOOIT. Er is geen enkel artikel binnen het kindervuurwerk dat gemaakt is om een knal te genereren. Als je een knal hoort kan je dus met zekerheid zeggen dat het niet om kindervuurwerk gaat. Wel kan het zijn dat je een artikel hoort knetteren. Als dat het geval is mag je er weer vanuit gaan dat het om kindervuurwerk gaat, mits het ook aan onderstaande regels voldoet.
 

Als het vuurwerk eenmaal is aangestoken is ook het tweede verschil makkelijk te herkennen.   Artikelen uit de categorie kindervuurwerk blijven namelijk altijd laag bij de grond. Er is geen waterdichte regel voor dit gegeven, maar het is wel een mooie maatstaaf. Kindervuurwerk komt nooit hoger dan 3 meter. Zie je iets meer dan een meter boven je schutting uitkomen, dan weet je al dat het geen kindervuurwerk is. Mocht een artikel richting de 3 meter hoogte gaan, dan gaat het altijd om een kleine fontein. Deze andere producten in het kindervuurwerk halen deze hoogte niet.
 

Het derde verschil tussen kindervuurwerk en siervuurwerk is wellicht iets lastiger exact te bepalen. Vuurwerk staat onder scherp toezicht bij de IL&T (inspectie leefomgeving en transport). Zij doen proeven op batches om te bekijken of het vuurwerk voldoet aan de daarvoor gestelde criteria. Zo ook bij kindervuurwerk. Eén van de regels waaraan kindervuurwerk moet voldoen is dat er geen vonk, maar dan ook echt geen enkele vonk, buiten een straal van 1 meter van de startlocatie van het product mag komen. Waar het IL&T dit heel nauwkeurig meet, hoef jij dit natuurlijk niet te doen. Je hoeft als je gaat stoken natuurlijk niet met een rolmaat op de grond te gaan liggen om te kijken of alles wel helemaal oké is. Daar zijn ook makkelijkere manier voor, lees maar even verder 😉.
 

Nu moet je iets dichter bij het product gaan staan om het verschil te ontdekken. Wacht wel tot het vuurwerk is afgekoeld of bekijk hiervoor de verpakking. Als ik zelf wil kijken of een product binnen de categorie kindervuurwerk valt kijk ga ik altijd eerst op zoek naar het register nummer. Een voorbeeld van zo’n nummer zie je in onderstaande afbeelding. In dit nummer is altijd de categorie van het vuurwerk opgenomen. In het geval van kindervuurwerk is dit doordat er in de code F1 staat. Voor siervuurwerk staat er F2 in de code. Ook voor andere pyrotechnische categorieën, zoals: F3, F4, T1, T2, P1 en P2 geldt dat dit in deze code staat opgenomen. Super makkelijk dus om met de verpakking in je hand te bekijken wat je nu precies vast hebt. Op de verpakking zijn nog meer verschillend tussen kindervuurwerk en siervuurwerk te ontdekken. Hierover verderop in deze blog meer.
 

    

 

Bekijk je een Nederlandse/Duitse vuurwerkwebshop of loop je een Nederlandse/Duitse vuurwerkwinkel binnen, dan kan je het 5de verschil nagaan. Alle producten die het hele jaar door verkocht en meegegeven worden vallen onder kindervuurwerk. Het is namelijk zo dat siervuurwerk alleen de laatste 3 dagen van het jaar uitgegeven mag worden. De Nederlandse en Duitse overheid hebben namelijk besloten dat er vuurwerkverkoopdagen zijn. Deze dagen zijn op 29, 30 en 31 december. In jaren dat een van deze dagen een zondag is, mag er vuurwerk worden verkocht op 28 december. Hierbij gaan we er natuurlijk wel vanuit dat de winkelier zicht netjes aan de regels houdt. 

Dit waren de vijf meest makkelijk te herkennen verschillen tussen kindervuurwerk en siervuurwerk. Om je echt helemaal op je wenken te bedienen zal ik het nog makkelijker voor je maken. Met onderstaande tabel in je handen zie jij de vijf verschillen in één enkele oogopslag.
 


Nu weet je de 5 belangrijkste verschillen tussen kindervuurwerk en siervuurwerk, maar daarmee zijn we er nog niet. Om van jou een echte expert te maken zal ik nog een aantal verschillen voor je uitwerken. Om je niet helemaal gek te maken hou ik het bij de meest praktische en voor jou makkelijk te controleren verschillen.

Kindervuurwerk mag je als consument het gehele jaar door afsteken. De enige rem die hierop zit is dat je er geen overlast of vernielingen mee mag veroorzaken. Voor siervuurwerk ligt dit anders. Zoals gezegd kun je dit alleen de laatste drie dagen van het jaar kopen. Het afsteken ervan is nog iets verder beperkt. Dit mag namelijk enkel op 31 december tussen 18:00 en 2:00. De rest van het jaar is het verboden om als consument siervuurwerk af te steken.

Kindervuurwerk mag zoals gezegd het gehele jaar door verkocht, gekocht en afgestoken worden. De minimale leeftijd die je moet hebben om dit vuurwerk te kopen is 12 jaar. Dit geldt zowel voor Nederland als Duitsland. Wil je siervuurwerk kopen, dan moet je in Duitsland minimaal de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. In Nederland ligt dit wat lager, namelijk op de leeftijd van 16 jaar. In zowel Nederland als Duitsland gaat het om hetzelfde vuurwerk. Hierin zit geen verschil, het is enkel de leeftijd die per land anders is.

 Elk vuurwerk artikel moet voorzien zijn van een gebruiksaanwijzing (voorbeeld foto’s). Hierbij maakt het geen verschil of je te maken hebt met kindervuurwerk of siervuurwerk. Wel zit er een verschil in de verplichte tekst op deze gebruiksaanwijzing. Zo moet er op elk artikel staan wat de minimale afstand is die je tot het aangestoken product moet nemen. Voor kindervuurwerk is het wettelijke minimum 1 meter afstand. Dus zie je in de gebruiksaanwijzing staan dat je minimaal 1 meter afstand moet nemen tot het product, dan gaat het om kindervuurwerk. Voor siervuurwerk hanteert de wet een minimale afstand van 8 meter. Nu wil ik je ongeacht het wettelijke minimum van 1 meter bij kindervuurwerk toch aanraden meer afstand te nemen. Ga gewoon lekker op circa 3 meter afstand van het vuurwerk staan. Dan kun je met een gerust hart met je kids van 4 en 6 jaar naar het vuurwerk kijken.

 

In de categorie kindervuurwerk zijn er enkele producten die in huis kunnen worden afgestoken. Hierbij valt te denken aan sterretjes, ijsfonteinen en party poppers. In de categorie siervuurwerk is er geen enkel product dat in huis kan worden afgestoken.

Let op! Voor alle pyrotechnische artikelen, dus ook kindervuurwerk en siervuurwerk geldt dat deze niet per post mogen worden verzonden. Er is geen enkel product uit de categorieën F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 of P2 die met de post bij jou thuis bezorgt mag worden. Weet dus dat wanneer je iets laat bezorgen dit strafbaar is. Het maakt daarbij niet uit of je sterretjes, een rookbom of nitraten laat bezorgen. Dit is in alle gevallen strafbaar. Uiteraard zouden wij ProPyro niet zijn als we daarvoor geen oplossing hadden. Wij bezorgen het vuurwerk namelijk tussen half november en eind december bij jou in de buurt. Alle informatie hierover vind je op de pagina vuurwerk bezorgen.

Mochten de verschillen tussen kindervuurwerk en siervuurwerk je nog niet helemaal duidelijk zijn of ben je benieuwd welke verschillen er nog meer te ontdekken vallen? Dan kun je ons altijd een bericht sturen. We helpen je hier graag in verder.
 

Synoniemen voor kindervuurwerk en siervuurwerk

Niet iedereen binnen de vuurwerk branche maakt gebruik van dezelfde woorden voor dezelfde producten. Om je op weg te helpen heb ik de synoniemen voor je uitgewerkt. Met dit overzicht kun je op elke website terecht en weet je altijd waarover er gesproken wordt.

Kindervuurwerk = Categorie 1 vuurwerk, Cat1, Categorie F1, Fop- en schertsvuurwerk en zoals Duitsers het ook wel noemen; Jugend Feuerwerk.

Siervuurwerk = Categorie 2 vuurwerk, Cat2, Categorie F2 of in Duitsland Silvester-Feuerwerk.

© 2017 - 2022 ProPyro | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel