Grondbloemen blog


Je kunt de jaarwisseling bijna niet doorkomen zonder een grondbloem te hebben afgestoken. Dit is dan denk ik ook wel het meest populaire product in ons assortiment. Geen enkele klant loopt onze vuurwerkwinkel uit zonder een pakje in zijn met vuurwerk gevulde tas. Of het nou een gast is die eigenlijk alleen nitraten kwam kopen of de moeder die met haar zoon zijn eerste eigen vuurwerk komt halen. Iedereen vraagt naar grondbloemen.

Wat is een grondbloem
 

 
De grondbloem is een prachtig product voor jong en oud. Het zijn kleine cilindervormige producten met boven aan de zijkant een klein gaatje. Wanneer je het lont van een grondbloem aansteekt gaat deze door het gaatje naar binnen. Achter dit gaatje zit het kruit dat door het lont wordt ontstoken. Met een enorme kracht perst het vuur zich door het gaatje naar buiten. Door de positie van het gaatje in de grondbloem begint deze rond te draaien. Tijdens het draaien gaat het gaatje naar boven en beneden. Hierdoor krijgt het vuur dat je ziet de vorm van een lotusbloem. Over het algemeen geeft de grondbloem drie kleuren: rood, groen en geel.        


Grondbloem van kindervuurwerk naar siervuurwerk

In 2012 was het heugelijke moment dat er in het vuurwerkbesluit kwam te staan dat grondbloemen voortaan werden gerekend tot kindervuurwerk. Destijds gooide men nog wel eens met de term fop- en scherts vuurwerk, maar gelukkig hebben ze die toen ook maar meteen over boort gegooid.

Nu zijn we een krappe tien jaar verder en is er weer iets gaande. De importeurs die zijn aangesloten bij de Belangvereniging-Pyrotechniek-Nederland (BPN) hebben besloten de grondbloem in de ban te doen. Niet helemaal, maar ze zullen ze niet meer produceren binnen categorie 1. De grondbloemen die vanaf nu binnenkomen zullen dus geclassificeerd zijn als categorie 2 vuurwerk. Op zich geen probleem, behalve dat je de grondbloemen straks alleen nog maar kan kopen op de laatste 3 dagen van het jaar. Omdat de grondbloem voortaan onder het siervuurwerk valt mag deze namelijk niet meer het gehele jaar door verkocht worden.

De importeurs hebben dit besluit genomen omdat er volgens onderzoek naar verhouding te veel ongelukken gebeurde met grondbloemen. Door het draaiende effect van grondbloemen is het lastig om ervoor te zorgen dat deze binnen de toegestane 1 meter blijven. Wanneer mensen niet genoeg afstand houden kan het wel eens voorkomen dat de grondbloem de verkeerde richting op draait. Als teken van goede wil richting de overheid is dit voor de BPN leden reden genoeg om de grondbloem niet langer in categorie 1 vuurwerk te importeren. Heel erg jammer, maar wel een begrijpelijke stap.
 

Camillia Flowers vs. grondbloemen

Alsof het verdriet om de grondbloem nog niet groot genoeg was, komt er nog iets bij. De BPN leden hebben namelijk niet alleen de grondbloem in de ban gedaan. Ook andere grondbloem achtige producten zullen niet langer in categorie 1 vuurwerk worden geïmporteerd. Een van deze producten is de Camllia Flower. Deze kleine draaizon geeft een leuk vuurring effect en draait om zijn eigen as. Niet zo spectaculair als de grondbloem, maar toch een leuk product waarvan we dus afscheid gaan nemen. 
 

Grondbloemen in Duitsland

Ook Duitse importeurs hebben al jaren lang grondbloemen in het assortiment. Hoewel beide producten grondbloem heten is het effect van de Duitse variant vaak toch net iets minder. Waar dit door komt? Over het algemeen hebben de Duitse grondbloemen een stuk minder kruit dan de Nederlandse. Naast dat er minder kruit in de grondbloemen zit, zijn ook de verpakkingen vaak anders. Waar je bij bijna elke Nederlandse importeur wel een verpakking met 25 tot 50 grondbloemen vindt, vind je in Duitsland enkel verpakkingen met 3 tot 6 grondbloemen. Waarom zijn deze niet in grootverpakkingen produceren is voor ons een raadsel. Misschien moeten we dit toch een navragen…
 

Categorie 1 grondbloemen kopen

Weet je wat er nou zo mooi is? Onze winkel zit in Duitsland en dat bekend dat jij geluk hebt! Bij ons worden grondbloemen nog gewoon als kindervuurwerk geïmporteerd en zijn ze dus het gehele jaar te verkrijgen. Naast dat wij de Duitse grondbloemen gewoon kunnen blijven leveren hebben wij ook de hand weten te leggen op de laatste partij Nederlandse grondbloemen van Vulcan.

Hoe een grondbloem veilig aansteken

Evenals bij ander vuurwerk staat ook bij de grondbloem veiligheid op nummer 1. Zoals gezegd is een van de redenen van de BPN leden om grondbloemen niet meer in categorie 1 te produceren, de veiligheid. Het springerige karakter van de grondbloem zorgt voor relatief veel ongelukken. Het is daarom goed dat je erg bewust met dit bosje bloemen omgaat. Zet de grondbloem bij voorkeur rechtop neer met het lontje naar boven wijzend. Op deze manier heeft hij de meeste ruimte om vrij te draaien. Zorg er ook voor dat de ondergrond zo glad mogelijk is. Denk hierbij aan asfalt of grote tegels met smalle voegen. Steek de grondbloem bij voorkeur aan met een storm aansteker, plasma aansteker of aansteeklont.

Ondanks dat de verpakking je adviseert tenminste 1 meter afstand te nemen, zouden wij je sterk aanraden tenminste 3 meter afstand te nemen. Op deze afstand kan je beter van je vuurwerk genieten en loop je niet de kans dat de grondbloem te dichtbij komt, wanneer hij in jou richting gaat.

© 2017 - 2022 ProPyro | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel