Ijsfonteinen


De ijsfontein, bijna iedereen kent hem wel. Je ziet ze vaak in restaurants al er iemand jarig is. Een leuk kindervuurwerk product dat speciaal gemaakt is om ook binnen gebruikt te mogen worden. De naam ‘ijsfontein’ doet enigszins vermoeden wat het product doet, maar wij willen er toch graag iets dieper op ingaan. Op Google is maar weinig informatie te vinden, dus reden genoeg om hier een blog aan te weiden.
 

Wanneer ijsfontein gebruiken

Wanneer steek je een ijsfontein aan? Dat is een vraag met vele antwoordmogelijkheden. Ik draai de vraag graag om. In welke situatie is een ijsfontein niet leuk? Mijn conclusie: ijsfonteinen zijn eigenlijk altijd leuk! Maar goed, om toch ergens te komen zullen we maar zeggen dat ze vooral te gebruiken zijn voor elke denkbare feestelijke gelegenheid. Meestal kom je de ijsfonteinen tegen bij verjaardagen. Zowel in restaurants als bij mensen thuis worden ze vaak gebruikt in een dessert of bij het presenteren van de verjaardagstaart. In een restaurant wordt het toetje van de jarige vaak geserveerd met in het midden een brandende ijsfontein. Verder zien we ijsfonteinen onder andere in clubs wanneer er iets te vieren is. De fontein zit dan met een clip vastgemaakt aan champagne- of wijnflessen. Omdat de ijsfontein speciaal is gemaakt om binnen aan te kunnen steken leent hij zich hier uitstekend voor. Hij produceert weinig rook, maar het beetje rook dat ervan afkomt: We love it!

Ik zelf vind de ijsfontein het leukste als hij op de taart van een jarig kind staat. De verwondering in de ogen van het kind bij binnenkomst van de taart is onbetaalbaar. Steek er eentje aan tijdens een kinderfeestje en je hebt zeker een verpletterende indruk gemaakt!

Steeds vaker zien we dat kinderfeestjes een thema hebben, bijvoorbeeld vuurwerk. De taart wordt gemaakt in vuurwijk stijl, uiteraard met een aantal echte ijsfonteinen erin. Deze kinderfeestjes worden vaak afgesloten met een leuke kindervuurwerk show. Niet alleen de kinderen genieten van het moois, maar ook de afstekende vader heeft vaak een smile van oor tot oor. Een geweldige ontwikkeling als je het ons vraagt. Wil jij of jou kind een vuurwerk feestje geven? Vraag dan naar de mogelijkheden. Maar goed, nu verder over de ijsfontein.

Soorten ijsfonteinen

De ijsfontein kent niet heel veel variatie. Ze zijn er vele verschillende formaten, maar het effect en de kleur is bij allemaal hetzelfde. Waarom dit zo is lees je verder op in deze blog. De verschillende formaten zorgen ervoor dat je zelf de brandduur van de fontein kan kiezen. Ga je voor kort en krachtig of gaat jou vuurkeur uit naar een fontein die langer brand?
 


Er zijn verschillende importeurs die speciale ijsfonteinen maken voor verjaardagen en jubileums. Deze fonteinen zijn voorzien van een cijfer. Dit geeft de taart voor de 40ste trouwdag van je grootouders of de 6e verjaardag van je zoon net dat beetje extra. Mocht je het extra feestelijk willen maken, dan kan je een ijsfontein waaier of houder kopen. Dit is een kartonnen houder waar 3 ijsfonteinen in passen. Doordat de ijsfonteinen alle drie in een andere schietrichting staan kun je spreken van een waaier.

  

Kan een ijsfontein binnen worden afgestoken

Een ijsfontein kan zeker binnen worden afgestoken. Sterker nog, daar zijn ze voor ontwikkeld. Dat neemt niet weg dat ze natuurlijk net zo goed buiten kunnen worden afgestoken. Ondanks dat de ijsfontein bedoeld is om binnen aan te steken blijft het oppassen geblazen. Meestal steken mensen de fontein in de keuken aan om er vervolgens mee naar de huiskamer te lopen. Je kunt je vast voorstellen dat dit niet geheel zonder risico is. Het zou niet alleen van de taart doodzonde zijn als hij op de grond valt, maar ook een door de kamer vliegende ijsfontein is natuurlijk niet aan te raden. Zorg er daarom altijd voor dat je met twee personen bent als je met een brandende ijsfontein richting de huiskamer loopt. Leg voor je gaat lopen ook de makkelijk brandbare spullen aan de kant, zodat deze niet per ongelijk vlam vatten. Wil je een ijsfontein echt 100% veilig aansteken, zet dan de taart eerst op tafel en steek de fontein dan pas aan. Nu hoor ik je denken; ‘maar dan is toch het verassingselement weg?!’ Dat klopt, maar je kunt ook de jarige vragen zijn of haar ogen dicht te doen voor je de kamer binnen komt. Daarmee is de verassing minstens net zo groot!
 

Is een ijsfontein gevaarlijk

Net zoals het andere kindervuurwerk is ook de ijsfontein veilig en dus niet gevaarlijk, al blijft dit natuurlijk relaties. Het blijft een product met kruit waar vuur uit komt en vuur is natuurlijk nooit 100% veilig. Zorg er daarom voor dat je rekening houdt met brandbare spullen en bewegende mensen en dieren. Doe je dit, dan kan er eigenlijk niks mis gaan. Denk er wel aan dat de ijsfontein nog een tijdje heet blijft nadat hij is uitgewerkt. Pak dus niet zonder na te denken de fontein direct uit de taart, maar geef hem even de kans om af te koelen.


Zijn er ook ijsfonteinen met gekleurde vlam

IJsfonteinen zijn er met verschillende gekleurde labels. Dit ziet er leuk uit, maar doet niets met het effect of de kleur van de vlam. Vaak krijgen wij vragen van mensen over het verschil tussen de ene ijsfontein en de andere. Het zou hartstikke leuk zijn als de kleur van het label overeenkomt met de kleur vlam die er uit de ijsfontein komt, maar helaas. De labels dienen nergens anders voor dan het geven van een net wat leukere uitstraling aan de fontein. Super leuk wanneer je een bepaald kleuren thema hebt bij je feestje,  maar verder heeft het helaas weinig toegevoegde waarde.
 


Je vraagt je nu wellicht af waarom ijsfonteinen er niet in verschillende kleuren zijn, want dat zou het nog leuker maken. Eigenlijk is het antwoord op deze vraag behoorlijk voor de hand liggend. Om vuurwerk van een kleur te voorzien moet er een of meerdere metalen aan het kruit worden toegevoegd. Deze metalen zorgen ervoor dat het product een ander soort rook produceert. Deze rook zorgt er op zijn beurt weer voor dat hij niet meer geschikt is om binnen af te steken en het dus geen ijsfontein meer is, maar een normale fontein. Kortom is het technisch gezien gewoon niet haalbaar ijsfonteinen te producten die een andere kleur geven. Maar ja, wat maakt het uit. Ze zijn leuk zoals ze zijn toch?!
 

Welke categorie vuurwerk is een ijsfontein

De ijsfontein valt onder het categorie 1 vuurwerk, ofwel kindervuurwerk. Dit zijn de meest onschuldig verkrijgbare vuurwerk producten. Maar zoals eerder ook aangegeven, het blijft vuurwerk en daarmee brengt verkeerd gebruik risico’s met zich mee. De meeste kindervuurwerk producten zijn bedoeld om buiten af te steken. Enkele uitzonderingen hierop zijn ijsfonteinen, tisch bomben en sterretjes. Dit maakt dat deze producten eigenlijk weer een aparte categorie binnen het kindervuurwerk vormen. Niet dat dit in de wet zo bepaald is, maar toch is dit handig om te weten wanneer je op zoek bent naar iets om binnen af te steken.
 

Kwaliteit van een ijsfontein

Zoals bij al vuurwerk producten zitten er ook tussen ijsfonteinen kwaliteitsverschillen. Koop je ijsfonteinen bij de Action, dan is de kans groot dat je een andere kwaliteit in huis haalt dan wanneer je bij ons langskomt. Dit verschil kan hem zitten in de tijd die de fontein brandt, hoe vol de vlam is, de hoeveelheid rook die ontstaat, de dikte van de tube, enz. Al met al genoeg redenen dus om bij ProPyro langs te komen voor een ijsfontein van kwaliteit. 
 

Hoe ijsfontein aan te steken

Dan heb je ijsfonteinen in huis gehaald, blijkt er helemaal geen lont aan te zitten. Voor je terug gaat naar de winkel om verhaal te halen, kunnen wij je vertellen; dit hoort zo. IJsfonteinen zijn voorzien van een prik dopje. Meestal is deze rood en zit hij aan de bovenkant (ja echt de bovenkant) van de ijsfontein. Of je gebruik maakt van dit dopje hangt er helemaal vanaf waarvoor je de fontein gaat gebruiken. Het dopje heeft een scherpe punt, wat ideaal is voor onder andere een dessert of taart. Maak je de ijsfontein vast aan een champagne fles, dan zul je aan het dopje weinig hebben, maar gebruik je een clip.

Wil je het dopje wel gebruiken, dan haal je deze van de bovenkant af en verplaats je hem naar de onderkant. Je zult dan zien dat je aan de bovenzijde tegen een dun papiertje aankijkt. Direct onder dit papiertje zit het kruit dat je moet ontbranden. Dit betekent dat wanner je met de vlam door het papier gaat de ijsfontein ook direct gaat branden. Hou hier tijdens het aansteken rekening mee. Steek met voorkeur de fontein aan met een lange aansteker en een gestrekte arm. Hou je hand, gezicht en ander lichaamsdelen niet boven de ijsfontein tijdens het aansteken. Zoals je begrijpen zou dit ervoor kunnen zorgen dat je door de vlam geraakt wordt. Mocht dit toch gebeuren is de kans klein dat je er veel van merkt, maar een aanrader is het zeker niet.

 

 

© 2017 - 2022 ProPyro | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel