Rookbom


Een rookbom genereerd, zoals je zult vermoeden rook. Zelf heb ik er altijd een fascinatie voor gehad. Vraag me niet waarom, maar het begon vroeger met van die kleine rookballetjes. Die zaten met 6 stuks in een verpakking. Een van de mooie dingen die ik leuk vond aan deze rookballetjes is dat ik ze het gehele jaar door bij mijn ouders in de tuin af kon steken, zonder dat er ook maar iemand last van had. Rookbommen produceren namelijk vrijwel geen geluid. Dat de buren in de zomerdag af en toe in een rookgordijn zaten namen ze daarbij voor lief.

Eigenlijk maak je mij blij met alles waar een lont aan zit, maar rook heeft toch net weer iets anders dan ander vuurwerk. Zo denkt de wet er overigens ook over.

Wat is een rookbom

Een rookbom is gevuld met pyrotechnisch mengsel en daaraan vaak toegevoegd de stof ammoniumchloride, beter bekend onder de naam salmiak. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een combinatie bestaande uit suiker en kalkammonsalpeter, wat een kunstmest is.

Hoe gebruik je een rookbom

Een rookbom heb je in verschillende soorten en maten. Ook de wijze van afsteken kan weer per artikel verschillen. Wanneer we kijken binnen het categorie T1 vuurwerk is vaak te zien, dat de rookbom een strijkkop heeft. Met deze stijkkop ga je langs een strijkvlak waarna de ontbranding begint. Dit werkt volgens hetzelfde principe als een lucifer.

Rookbommen, ook bekend als rookgranaten uit de categorie P1 hebben over het algemeen een andere manier van ontsteking. Hierbij zie je vaker dat deze ontstoken moeten worden als een granaat. Er zit namelijk aan de onder of bovenzijde van de rookbom een pin, die eruit getrokken dient te worden.

Overigens is de manier waarop de je rookbom ontsteekt niet de wijze waarop je kunt herkennen binnen welke categorie deze valt! Het hoeft namelijk niet iets over de categorie te zeggen.  

Welke categorie vuurwerk is een rookbom

Zoals bovenstaand te zien is kun je rookbommen vinden in de vuurwerk categorie T1 en onder product categorie P1. Ik geef hierbij bewust aan dat P1 een product categorie is en geen vuurwerk. Volgens de wet mogen artikelen in de categorie P1 namelijk niet geschaard worden onder ‘vuurwerk’. Zoals gezegd heb je dus rookbommen binnen het theater vuurwerk. Deze zijn dan ook bedoeld voor technische toepassingen, zoals; theater, film en foto producties. Hierbij heeft het rookartikel een showeffect en daarbij is het dan toegestaan.

Artikelen uit de categorie P1 zijn daarentegen weer een ander verhaal. Dit zijn noodsignalen die worden ingezet, wanneer er gevaar dreigt. Andere toegestane toepassingen zijn de inzet bij het verjagen van dieren of het opzoeken van lekkages in systemen.

Wet en regelgeving

Aangezien onze vuurwerkwinkel in Duitsland gevestigd is zijn wij met name gericht op de wet en regelgeving aan die kant van de grens. Het is in Duitsland toegestaan rookbommen te kopen en verkopen. Natuurlijk houden wij bij ProPyro ons aan de wet en dat betekend dat er bij het kopen van rookbommen vereisten zijn. Zoals gezegd is het geen consumenten vuurwerk. Daarom moet je bij de koop van rookbommen de minimale leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. Daarnaast zul je een formulier moeten ondertekenen waarin je aangeeft het vuurwerk niet anders te gebruiken, dan waarvoor het bedoeld is.

Waarvoor rookbom gebruiken

Ondanks dat het niet mag worden rookbommen veelal ingezet door particulieren, voor amusement. Ik zal het niet aanmoedigen, maar begrijpen doe ik het wel. De rookbommen geven een sfeer, hebben iets mysterieus en zijn goed overdag te gebruiken. Misschien nog wel belangrijker dan bovenstaande is dat rookbommen veilig zijn in gebruik. Uiteraard worden ze behoorlijk heet, maar je zult er niet snel een ongeluk mee veroorzaken.  

Voetbal wedstrijd

Veel mensen en misschien zelfs de meeste, zullen rookbommen kennen vanuit het voetbalstadion. Meer dan eens is te zien dat supporters hun gevoel voor de club extra tot uiting brengen met rookbommen. Je ziet dan op verschillende plekken op de tribune gekleurde pluimen het zicht bepalen. Meestal kiezen de supporters voor de kleur rood. Ook de kleuren van hun favoriete club is natuurlijk een veel geziene combinatie.

Gender Reveal

Op een ludieke manier het geslacht van je baby onthullen wordt met de dag populairder. De komst en toegankelijkheid van sociale media hebben dit in een stroomversnelling gebracht. Niets is tegenwoordig zo makkelijk als het maken van een video met je mobiel en deze op een van je sociale media kanalen posten. Wanneer je ervoor kiest het geslacht van je baby wereldkundig te maken met een roze of blauwe (rook) wolk geeft dat natuurlijk wel een prachtig resultaat. Zeker als je zelf nog niet op de hoogte bent van het geslacht en echt pas bij het ontsteken van de rookbom te zien krijgt welk klein wonder zich in jou buik of die van je geliefde bevindt.

Begrafenis

De doden moeten geëerd worden en dat doe je op een manier die bij de overledene past. Steeds vaker zien we dan ook dat mensen hun respect extra kracht bijzetten door het gebruik van rookbommen en Bengaalse fakkels. Meestal worden de rookbommen ingezet tijdens de opstelling van een erehaag of stoet. Zeker wanneer er dan vanuit de lucht beelden worden gemaakt geeft dit een prachtig effect voor de nabestaanden.

Bruiloft

De bruiloft is een feest voor iedereen. En bij een feest mag vuurwerk niet ontbreken. Daarom komen er bij ons vaak aanvragen binnen voor vuurwerk tijdens de bruiloft. Een veel gekozen product zijn lange sterretjes van 70 centimeter. Daarnaast is het meest favoriet de inzet van rookbommen. Ook hierbij wordt er meestal een erehaag opgesteld waarbij alle genodigden een sterretje of rookbom in de hand krijgen. Door tussen de erehaag door met een onvergetelijk moment als resultaat. Zeker wanneer de fotograaf de juiste positie inneemt en het kersverse bruidspaar goed weet vast te leggen.

Fotoshoot

Rookbommen worden vaak ingezet bij een fotoshoot. Het maakt de foto’s toch net even anders. Niet alleen zorgt het voor meer sfeer, maar het brengt ook wat mysterie in de foto. Wanneer je hierbij ook nog de juiste locatie kiest heb je helemaal een top combinatie.
Zoals ik eerder in deze blog ook al aangaf zijn rookbommen niet bedoeld voor amusement. De situaties die ik heb geschetst kun je beschouwen al amusement en dat is dus niet de bedoeling van deze artikelen.

Waar rookbom kopen

Rookbommen koop je natuurlijk bij ProPyro. Net als ander vuurwerk, mogen ook rookbommen onder geen enkele voorwaarde bij jou thuis bezorgd worden. Je zult dus bij ons langs moeten komen om je rookbom op te halen. In ons assortiment hebben we verschillende kleuren rookbommen, die kunnen worden ingezet voor theater, film en foto producties. Wil je de rookbommen toch gebruiken voor amusement, dan raden we je liever enkele andere producten aan, die binnen het categorie 1 vuurwerk vallen. Dit vuurwerk mag je het gehele jaar door kopen en afsteken.   

© 2017 - 2022 ProPyro | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel